Hvilken støpejernsgryte passer best for deg?
Den ikoniske Le Creuset-gryten, også kjent som nederlandsk ovn, er et uunnværlig redskap på kjøkkenet.
Vår mest ikoniske serie er laget av emaljert støpejern og er kjent for sine utmerkede kokeegenskaper og varmeretensjon – noe som betyr at du kan koke på lav til middels varme, og diske opp med måltider som er både smakfulle og energibesparende!
Den vanskeligste biten er å velge hvilken størrelse, form og farge du skal kjøpe, men vi har massevis av tips som hjelper deg å finne den rette til din matlagingsstil.
Tips: Slik velger du den riktige støpejernsgryten for deg
En god grytesamling kan utgjøre stor forskjell på kjøkkenet. Og selv om alle grytene er allsidige og kan brukes til mange forskjellige oppskriftstyper og matlagingsteknikker, har hver form sine egne fordeler.
Mange synes at det å ha flere gryteformer og -størrelser i kjøkkensamlingen gjør det enklere å matche gryte med oppskrift. La’ oss ta en titt på formen til de ulike grytene.
· Hvilke ulike typer gryteformer finnes det?
Du lurer kanskje på om du trenger en rund eller en oval form (eller begge deler) for dine bestemte behov, eller kanskje du er nysgjerrig på hvilke retter du kan lage med gryten din.
Vi hjelper deg med å velge den perfekte gryten for matlagingsbehovene dine. Her kan du se du noen av de beste egenskapene for hver form.
Rund gryte
· Nøkkelfunksjoner
Denne allsidige favoritten er avrundet, med høye sider, og kan brukes til alt fra langtidskoking av gryteretter til steking av kjøtt og grønnsaker, og til og med til å bake brød.
· Passer godt til
Vi liker spesielt å bruke den til grytemåltider som starter på komfyren, avsluttes i ovnen, og deretter settes rett på bordet for enkel og elegant servering.
· Mest populære størrelse
24 cm (4,2 l) | 4–5 porsjoner
Oval gryte
· Nøkkelfunksjoner
Denne avlange formen trives godt i stekeovnen og er ideell for steking av større kjøttstykker, da den har massevis av plass til at luft kan sirkulere rundt kjøttet.
· Passer godt til
Bake ovale brød og lage mat til flere dager på én gang.
· Mest populære størrelse
31 cm | 6,3 l | 6–8 porsjoner
Buffetgryte
· Nøkkelfunksjoner
Lav dybde og bred bunn for bruning uten at det blir for fullt.
· Passer godt til
I tillegg til brasering av kjøtt som ribbe og lammeskank, kan du bruke den til pasta og karriretter, og til og med en gyllen focaccia.
· Mest populære størrelse
30 cm | 3,2 l | 4–6 porsjoner
· Hva annet bør du tenke over?
I tillegg til formen bør du tenke på hvilken grytestørrelse som passer best til matlagingsbehovene dine. Selv om alle størrelsene kan brukes til noe, kommer det å velge en størrelse du faktisk trenger, an på hva du liker å lage og hvor mange personer du vanligvis lager mat til. Vi har også gryter i forskjellige materialer, for eksempel non-stick og rustfritt stål.
Allsidighet for enhver matlagingsstil
Grytene våre kan brukes til å tilberede en rekke favorittoppskrifter og hjelper deg med å eksperimentere med ingredienser og matlagingsteknikker du kanskje ikke er kjent med fra før. Utforsk alle metodene nedenfor og oppdag deilige oppskrifter.
Langtidskoking
Med denne metoden kan du koke mat som for eksempel gryteretter, langsomt over lengre tid, og vanligvis i en avrundet gryte med lokk, for eksempel Signature Rund Casserole. Teknikken tilfører rike smaker gradvis i maten.
Bresering
Bresering brukes vanligvis til å tilberede seigere kjøttstykker og tunge grønnsaker. Buffetgryten vår passer perfekt for denne metoden, da den bevarer fuktigheten og varmen ved hjelp av et tett lokk.
Baking
Bruk hvilken som helst av gryteformene våre og oppnå jevn steking av brød, kaker og mye mer. Brød former seg etter gryten den stekes i, det gjelder særlig våte deiger som ‘ikke krever elting’.
Steking
Steking er en langsom kokeprosess som bruker indirekte, diffus varme til å steke ingrediensene. Den avlange formen på den ovale gryten’ vår er perfekt til steking av store kjøttstykker, og trives godt i ovnen.
Hvorfor velge Le Creuset?
Våre kulinariske ikoner
Finn en hardtarbeidende og slitesterk gryte til ditt neste kjøkkeneksperiment.
Mer å utforske
Se flere tips til hvordan du får mest mulig ut av støpejernsgrytene dine.