
Et grytebrød er i lekkert i seg selv, men ved å tilføre surdeig tar du brødbakingen din til et nytt nivå. I tillegg til at surdeigen gir en syrlig smak, en sprø skorpe og ekstra brød, er surdeigsbrød også sunnere sammenlignet med brød bakt med gjær. Surdeigens bakterier, herunder særlig innholdet av melkesyre, gir nemlig en bedre fordøyelse, og surdeigsbrød har naturlig et større innhold av næringsstoffer.
Oppskriften er utviklet i samarbeid med d Maria Charlotte.
HOVEDINGREDIENSER
- Mel
Ingredienser
SLIK GJØR DU
Ingredienser
- 525 g lunkent vann
- 500 g hvetemel
- 250 g fullkornsmel
- 15 g salt
- 125 g surdeig (se hvordan du lager en surdeig her)
- Rismel
- 1 hevekurv, 26 cm i diameter
-
SLIK GJØR DU
-
1Dag 1:
-
2Ha vann, hvetemel og fullkornsmel i skålen av kjøkkenmaskinen, og elt deigen sammen i 2 minutter ved lav hastighet.
-
3La den heve tildekket med et fuktig kjøkkenhåndkle i 2 timer.
-
4Etter to timer tilsettes surdeig og salt. Elt deigen i cirka 7 minutter ved middels hastighet til den samler seg om eltekroken og noenlunde slipper kantene av skålen.
-
5Smør en stor skål med litt olje, og overfør deigen til denne. Dekk til skålen med et fuktig kjøkkenhåndkle og sett deigen til heving i 2 timer ved stuetemperatur. Du må vende deigen hver halvtime – altså fire ganger på to timer. Dette gjøres ved å løfte siden av deigen og folde inn mot midten. Det gjøres hele veien rundt. Du kan se en videodemonstrasjon her.
-
6Etter siste folding flyttes deigen over i en hevekurv som er drysset med rismel. (Grunnen til at du skal bruke rismel, er at det ikke suger fukt fra deigen). Sett deigen til kjøling natten over – gjerne med en plastpose over eller tildekket med et fuktig kjøkkenhåndkle.
-
7Dag 2:
-
8Sett ovnen på 230° (varmluft), og sett i gryten med lokk. La gryten varme godt opp i 30–40 minutter – det er viktig at gryten blir brennvarm.
-
9Ha deigen i den brennvarme gryten på 24 cm /4,2 L. Snitt ev. et par linjer i deigen slik at den får et pent mønster når den er bakt. Legg på lokket og sett gryten tilbake i ovnen. Bak brødet i 20 minutter.
-
10Ta av lokket og bak i ytterligere 35 minutter.
-
11Skru ned til 180°, og gi det ytterligere 15 minutter til skorpen er gyllen og sprø.
-
12Bruk et termometer for å sjekke om temperaturen er på ca. 96–98° i kjernen av brødet.
-
13Tipp brødet ut av gryten, og la brødet kjøle seg ned på en rist.