- Mel
Ingredienser
- 525 g lunkent vann
- 500 g hvetemel
- 250 g fullkornsmel
- 15 g salt
- 125 g surdeig (se hvordan du lager en surdeig her)
- Rismel
- 1 hevekurv, 26 cm i diameter
-
SLIK GJØR DU
-
1Dag 1:
-
2Ha vann, hvetemel og fullkornsmel i skålen av kjøkkenmaskinen, og elt deigen sammen i 2 minutter ved lav hastighet.
-
3La den heve tildekket med et fuktig kjøkkenhåndkle i 2 timer.
-
4Etter to timer tilsettes surdeig og salt. Elt deigen i cirka 7 minutter ved middels hastighet til den samler seg om eltekroken og noenlunde slipper kantene av skålen.
-
5Smør en stor skål med litt olje, og overfør deigen til denne. Dekk til skålen med et fuktig kjøkkenhåndkle og sett deigen til heving i 2 timer ved stuetemperatur. Du må vende deigen hver halvtime – altså fire ganger på to timer. Dette gjøres ved å løfte siden av deigen og folde inn mot midten. Det gjøres hele veien rundt. Du kan se en videodemonstrasjon her.
-
6Etter siste folding flyttes deigen over i en hevekurv som er drysset med rismel. (Grunnen til at du skal bruke rismel, er at det ikke suger fukt fra deigen). Sett deigen til kjøling natten over – gjerne med en plastpose over eller tildekket med et fuktig kjøkkenhåndkle.
-
7Dag 2:
-
8Sett ovnen på 230° (varmluft), og sett i gryten med lokk. La gryten varme godt opp i 30–40 minutter – det er viktig at gryten blir brennvarm.
-
9Ha deigen i den brennvarme gryten på 24 cm /4,2 L. Snitt ev. et par linjer i deigen slik at den får et pent mønster når den er bakt. Legg på lokket og sett gryten tilbake i ovnen. Bak brødet i 20 minutter.
-
10Ta av lokket og bak i ytterligere 35 minutter.
-
11Skru ned til 180°, og gi det ytterligere 15 minutter til skorpen er gyllen og sprø.
-
12Bruk et termometer for å sjekke om temperaturen er på ca. 96–98° i kjernen av brødet.
-
13Tipp brødet ut av gryten, og la brødet kjøle seg ned på en rist.