
Dette må være noe av den beste «kosematen» som finnes. Short ribs er et stykke som kommer fra undersiden av oksen. I denne oppskriften blir kjøttet tilberedt over flere timer til det er blitt mørt og lekkert. Retten er ideell å servere som gjestemat, siden den krever lite forberedelse og bare passer seg selv under tilberedningen. Du kan velge å servere retten med det samme, eller sette den i kjøleskapet natten over for å gjøre smaken og mørheten mer intens. Det vil si at du fint kan lage retten i forveien og servere den dagen etter.
HOVEDINGREDIENSER
- Oksekjøtt
Ingredienser
SLIK GJØR DU
Ingredienser
- 6 stykker short ribs, med ben
- 1 ts salt
- ½ ts pepper
- 1 ss rapsolje
- 1 løk, grovhakket
- 2 selleri, skåret i terninger
- 1 gulrot, skåret i terninger
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 200 g tørket fiken
- 4 dl fruktig rødvin
- 1 dl hakkede tomater på boks
- 2 laurbærblader
- 2 kanelstenger
- 1 kvist fersk rosmarin
- 2 dl kyllingfond, etter behov
- Fersk persille, finhakket, til servering
- Appelsinskall, finrevet, til servering
-
SLIK GJØR DU
-
1Varm opp ovnen til 140 °C
-
2Krydre kjøttet med halvparten av saltet og pepperen.
-
3Varm opp buffégryten på høy varme. Tilsett olje. Fordel kjøttstykkene i gryten i ett lag.
-
4Stek dem til de er mørkebrune og har fått en god skorpe på alle sider. De trenger ca. 2–3 minutter på hver side. Pass på så du ikke vender dem for ofte, da det vil forhindre dem i å få skorpe og resultere i at de koker i stedet.
-
5Legg stykkene på en tallerken og sett til side
-
6Skru ned til middels varme og ha løk, selleri og gulrot i buffégryten. Stek grønnsakene i ca. 5 minutter til de er møre.
-
7Tilsett hvitløk, fikener og resten av saltet og pepperen. Stek videre
-
8Tilsett rødvin og rør godt rundt for å løsne det som er brent fast i bunnen av gryten. La det småkoke i ca. 5 minutter til rødvinen er redusert til en fjerdedel
-
9Tilsett hakkede tomater, laurbærblader, kanel og rosmarin. Fordel kjøttstykkene i gryten og tilsett kyllingfond til det nesten dekker.
-
10Legg på lokk og sett i ovnen. Breser først i 1,5 time, vend kjøttstykkene og breser videre i ytterligere 1,5 time
-
11Ta kjøttet ut av gryten og legg det på en tallerken. Sikt sausen og ha den tilbake i gryten. Ha kjøttstykkene tilbake i gryten, smak til med salt og pepper og dryss med appelsinskall og persille
-
12Du kan også velge å sette gryten i kjøleskapet og servere retten dagen etter. Da mørner kjøttet enda mer. Skrap det kalde fettet av retten, legg på lokk og varm opp i ovnen i ca. 1 time på 140 °C