Klassisk tarte tatin

VANSKELIGHET
Avansert Avansert
MATLAGING
Over 2 timer Over 2 timer
ANTALL PERSONER
6-8 6-8
Klassisk tarte tatin
Tarte tatin stammer helt tilbake fra 1880-årene, da de to franske søstrene Stéphanie og Caroline Tatin skapte desserten og gjorde den kjent i hele Frankrike. Den dag i dag er det fremdeles en av de mest populære franske dessertene på menyen. Som hjemmekokk kan du fint prøve deg på denne franske desserten, siden den ikke krever så mye teknikk. Her får du oppskriften på klassisk tarte tatin med karamelliserte epler og sprø deig.
HOVEDINGREDIENSER
  • Frukt
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 120 g hvetemel
  • 50 g sukker
  • 1 knivsodd salt
  • 115 g smør, kaldt og skåret i terninger
  • 1 eggeplomme
  • 1-2 ss kaldt vann
Fyll:
  • 200 g sukker
  • 0,75 dl eplesaft, gjerne ufiltrert
  • 1 sitron, saften av denne
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 115 g smør
  • 4–6 epler, skrelt, utkjernet og delt i fire
  • Kremfløte, pisket til krem
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Ha mel, sukker og salt i en foodprosessor og tilsett smøret litt etter litt mens maskinen kjører. Miks til blandingen ligner grovt mel.
  • 2
    Pisk sammen eggeplomme og 1 ss kaldt vann i en skål og hell i melblandingen. Miks til deigen samler seg og former klumper. Hvis deigen er for tørr til å holde sammen, kan du ha i litt mer kaldt vann
  • 3
    Dryss litt mel på bordet og rull deigen ut i en sirkel med en diameter på 28 cm.
  • 4
    Legg den på et fat eller en stekeplate og dekk med plastfolie. Sett den i kjøleskapet i minst 1 time
  • 5
    Varm opp ovnen til 220 °C
  • 6
    Bruk en tarte tatin-terteform til å lage fyllet. Ha sukker, eplesaft, sitronsaft og vaniljeekstrakt i formen og kok opp blandingen over høy varme. Rør konstant til sukkeret er løst opp.
  • 7
    La det deretter koke uten å røre i det, til karamellen har fått en mørk ravfarge.
  • 8
    Ta formen av varmen og rør inn smøret et par stykker om gangen til alt er tilsatt, og karamellen er ensartet
  • 9
    Plasser eplene i formen oppå karamellen med den runde siden ned. Plasser dem gjerne så pent som mulig, for de kommer til å utgjøre toppen på kaken.
  • 10
    Sett formen tilbake på komfyren og tilbered eplene på lav varme i 10–15 minutter til det oppstår brun, boblende saft i kanten av formen
  • 11
    Ta formen av varmen og legg den runde deigen over eplene. Bruk en skje til å stikke kantene på deigen ned i formen og inn under eplene.
  • 12
    Bak kaken i ovnen til den er gyllen, ca. 10–15 minutter
  • 13
    Plasser kaken på en kjølerist og la den kjøle av i ca. 15 minutter.
  • 14
    Løsne terten ved å føre en tynn kniv rundt langs kanten på formen. Plasser et serveringsfat opp ned oppå kaken. Hold formen og fatet tett sammen og snu dem raskt om, slik at kaken faller ned på fatet.
  • 15
    Hvis det sitter noen epler igjen i fatet, kan du løsne dem forsiktig og legge dem på kaken Server kaken varm sammen med krem