- Frukt
Ingredienser
- 120 g hvetemel
- 50 g sukker
- 1 knivsodd salt
- 115 g smør, kaldt og skåret i terninger
- 1 eggeplomme
- 1-2 ss kaldt vann
- 200 g sukker
- 0,75 dl eplesaft, gjerne ufiltrert
- 1 sitron, saften av denne
- 1 ts vaniljeekstrakt
- 115 g smør
- 4–6 epler, skrelt, utkjernet og delt i fire
- Kremfløte, pisket til krem
-
SLIK GJØR DU
-
1Ha mel, sukker og salt i en foodprosessor og tilsett smøret litt etter litt mens maskinen kjører. Miks til blandingen ligner grovt mel.
-
2Pisk sammen eggeplomme og 1 ss kaldt vann i en skål og hell i melblandingen. Miks til deigen samler seg og former klumper. Hvis deigen er for tørr til å holde sammen, kan du ha i litt mer kaldt vann
-
3Dryss litt mel på bordet og rull deigen ut i en sirkel med en diameter på 28 cm.
-
4Legg den på et fat eller en stekeplate og dekk med plastfolie. Sett den i kjøleskapet i minst 1 time
-
5Varm opp ovnen til 220 °C
-
6Bruk en tarte tatin-terteform til å lage fyllet. Ha sukker, eplesaft, sitronsaft og vaniljeekstrakt i formen og kok opp blandingen over høy varme. Rør konstant til sukkeret er løst opp.
-
7La det deretter koke uten å røre i det, til karamellen har fått en mørk ravfarge.
-
8Ta formen av varmen og rør inn smøret et par stykker om gangen til alt er tilsatt, og karamellen er ensartet
-
9Plasser eplene i formen oppå karamellen med den runde siden ned. Plasser dem gjerne så pent som mulig, for de kommer til å utgjøre toppen på kaken.
-
10Sett formen tilbake på komfyren og tilbered eplene på lav varme i 10–15 minutter til det oppstår brun, boblende saft i kanten av formen
-
11Ta formen av varmen og legg den runde deigen over eplene. Bruk en skje til å stikke kantene på deigen ned i formen og inn under eplene.
-
12Bak kaken i ovnen til den er gyllen, ca. 10–15 minutter
-
13Plasser kaken på en kjølerist og la den kjøle av i ca. 15 minutter.
-
14Løsne terten ved å føre en tynn kniv rundt langs kanten på formen. Plasser et serveringsfat opp ned oppå kaken. Hold formen og fatet tett sammen og snu dem raskt om, slik at kaken faller ned på fatet.
-
15Hvis det sitter noen epler igjen i fatet, kan du løsne dem forsiktig og legge dem på kaken Server kaken varm sammen med krem