
HOVEDINGREDIENSER
- Brød og korn
Ingredienser
SLIK GJØR DU
Ingredienser
12 timers surdeig/deig (poolish):
- 250 ml vann
- 300 g mel
- 4 g fersk gjær
Deig:
- (550 g poolish)
- 400 g mel (350 g hvitt mel / 50 g grahamsmel)
- 180 ml vann
- 15 g salt
- 4 g fersk gjær
- 10 g sukker
- 1 isbit
-
SLIK GJØR DU
-
1Poolish: Løs opp gjæren i vannet, og tilsett melet i samme bolle. Rør til det blir en jevn masse, og dekk bollen med plastfolie. La poolishen stå i romtemperatur i min. 12 timer. Når den faller sammen, er den klar til bruk.
-
2Løs opp den nye gjæren i vann, og tilsett poolish og sukker. Rør sammen og tilsett mel.
-
3Elt deigen i en mikser på middels hastighet Etter 2-3 minutter med elting tilsettes isbiten og saltet. Elt deigen i totalt 10-12 minutter, eller til den slipper bollen og er blank.
-
4Dekk til bollen, og la deigen hvile i 1 time i romtemperatur.
-
5Etter en time bretter du deigen og legger den tilbake i bollen for å heve i kjøleskapet over natten. Du kan la den stå i kjøleskapet i opptil 24 timer.
-
6Når du er klar til å bake brødet, har du litt mel på kjøkkenbordet og vender deigen på bordet. Brett deigen sammen og legg den i en hevekurv. Dekk den med plastfolie og la den heve i 2-3 timer.
-
7Rett før deigen skal stekes, varmer du opp Le Creuset-gryten din i ovnen ved 250 °C (vifte) i 15 minutter.
-
8I mellomtiden vender du deigen over på et stykke bakepapir og skjærer et kryss i midten. Legg deigen forsiktig i den forvarmede Le Creuset-gryten og dekk med lokk - dette trinnet er veldig viktig! Stek brødet i 20 minutter med lokk, og deretter 14 minutter uten. Når du tar av lokket, skrur du ned temperaturen til 220 °C. Slik får den en gyllen farge og en sprø overflate.
-
9La brødet avkjøles helt før det skjæres i skiver.