Andekonfit med potetmos og ristede sjalottløk

VANSKELIGHET
Enkel Enkel
FORBEREDELSESTID
Under 30 minutter Under 30 minutter
MATLAGING
Over 2 timer Over 2 timer
ANTALL PERSONER
6-8 6-8
Andekonfit med potetmos og ristede sjalottløk
En elegant og klassisk fransk bistrorett som garantert vil skinne på bordet. Langtidsstekte andelår, møre og lekre, servert med kremaktig potetmos, en herlig kombinasjon av rike smaker og teksturer.
HOVEDINGREDIENSER
  • Kjøtt
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

Til andeconfit
  • 150 g grovt havsalt
  • ½ ts korianderfrø
  • ½ ts grønne pepperkorn
  • 1 friskt laurbærblad
  • 1 kvist av rosmarin
  • 5 g timianstilker
  • 1 kanelstang
  • 1 stk. stjerneanis
  • 8 andelår fra frittgående ender (1,8 kg)
  • Skall av 1 appelsin
  • 2 kg andefett (smeltet)
  • 1 hvitløkshode, skåret i to
  • 5 g timian
  • 2 kvister rosmarin
  • 1 laurbærblad
Til potetmos
  • 1,5 kg poteter (most)
  • 400 g grovt havsalt
  • 250 ml fløte
  • 50 g salt smør
  • 2 fedd hvitløk
  • 5 g timian
Til ristet sjalottløk
  • 4 sjalottløk, halvert med skallet på
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Det anbefales å forberede andekonfiten en dag i forveien. Slik lager du andekonfit: Ha grovt salt, krydder og krydderurter i en morter, og støt til det dufter og er litt grovere. Plasser andebenene i et enkelt lag på et flatt brett og dryss på salt og sitrusskall. Gni saltblandingen ut over andelårene, og sørg for at de er dekket. Pakk brettet inn i plastfolie, og sett til kjøling i 12 timer.
  • 2
    Neste dag – Ta andelårene av brettet, og fjern alt saltet med en ren klut eller tørkepapir. Kast saltet (for å unngå at anden er for salt, bør du fjerne alt saltet).
  • 3
    Forvarm ovnen til 120 °C / varmluft 100 °C / gassmerke 1–2. Forbered en Le Creuset 31 cm oval støpejernsgryte ved å fordele timianstenglene, laurbærbladet, rosmarinen og det halverte hvitløkshodet jevnt i bunnen. Arranger de forberedte andelårene på urtene, og hell andefettet over. Varm opp på middels varme til fettet er varmt, og sett den deretter i ovnen, hvor den skal stå i 3–3 ½ time.
  • 4
    Ta andelårene ut av ovnen, og legg hvert ben på et brett. La andefettet avkjøles. Når andefettet er avkjølt, siles det gjennom en sikt og oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet. Kast krydderurtene og hvitløkene. Dekk andebenene, og oppbevar dem i kjøleskapet.
  • 5
    Slik lager du potetmos: Forvarm ovnen til 180 °C / varmluft 160 °C / gassmerke 4. Legg saltet på en flat bakeplate. Legg potetene i et enkelt lag på saltet, og bak dem i ovnen i 90 minutter. Når potetene er gjennomstekte, tar du platen ut av ovnen, skjærer straks potetene i to og tar ut det bakte potetkjøttet. Trykk blandingen gjennom en potetpresser eller en fin sikt til den er en jevn, ensartet mos. Dekk til og sett til side.
  • 6
    Bland fløten med hvitløk og timian i en liten gryte. La blandingen småkoke i 5 minutter. Sil bort hvitløk og timian, og sett deretter til side.
  • 7
    For å ferdigstille potetmosen overføres potet- og fløteblandingen til en mellomstor gryte. Bruk en slikkepott til å røre forsiktig over lav varme til den blir jevn og kremaktig.
  • 8
    Slik lager du ristet sjalottløk: Forvarm ovnen til 200 °C / varmluft 180 °C / gassmerke 6. Sett en stekepanne på middels varme, og tilsett et skvett olivenolje. Legg sjalottløkene med kjøttsiden ned, og stek til de er gylne, ca. 5 minutter. Sett dem i ovnen, og stek dem i 5–10 minutter til de er myke og gjennomstekte.
  • 9
    For å gjenoppvarme benene varmer du opp en herdet non-stick-stekepanne med en teskje andefett. Legg benene med skinnsiden ned, slik at skinnet blir sprøtt. Vend deretter benene, og varm kjøttsiden i ca. 5 minutter.
  • 10
    Server andekonfit med potetmos, ristet sjalottløk og innkjøpt tranebærgelé.
 
Andefettet kan siles bort, oppbevares i en lufttett beholder eller krukke og settes til kjøling, så det kan brukes til ytterligere to omganger konfit.
Saltet som potetene ble bakt på, kan avkjøles etter matlaging og oppbevares i en lufttett beholder og gjenbrukes ganger for å lage potetmos.
 
 
Le Creuset