- Brød og korn
Ingredienser
- 1 stort spiseeple, i terninger
- 50 g rosiner, gjerne sultana
- 1 ts brun farin
- 1 ts Mixed Spice (engelsk blandingskrydder)
- 2 store egg
- 100 ml søtmelk
- 50 ml kremfløte
- 1 ts vaniljeessens
- 4 tykke skiver tørt brød
- 40 g valnøtter, ristet og grovhakket
- Smør og smaksnøytral olje til steking
- Melis til serveringen
- 1 ss malt allehånde
- 1 ss malt kanel
- 1 ss malt muskatnøtt
- 2 ts malt muskatblomme
- 1 ts malt nellik
- 1 ts malt koriander
- 1 ts malt ingefær
-
SLIK GJØR DU
-
1Lag krydderblandingen først.
-
2Lag deretter epletoppingen. Bland eplebiter, rosiner, brun farin og Mixed Spice med en spiseskje vann i en liten gryte.
-
3Lekk lokk på og kok på svak varme i 5 minutter til eplebitene er blitt myke og karamellisert. Hvis blandingen blir for klissete, kan du tilsette litt mer vann.
-
4Ta gryten av varmen og dekk til før servering.
-
5Pisk egg, melk, fløte og vanilje forsiktig sammen i et lavt fat som er stort nok til brødskivene dine.
-
6Legg i brødskivene og la dem bløte opp i 2 minutter. Snu og la dem bløtes i 2 minutter til.
-
7Varm opp støpejernsstekepannen til lav-middels varme uten olje i et par minutter så den blir varm.
-
8Ha smør og olje på pannen når den er varm og fordel fettstoffet så hele overflaten er dekket.
-
9Legg et oppbløtt stykke brød på pannen og stek i 3 minutter til det er gyllent. Når brødet er klar til å snus, vil det lett slippe taket fra pannen. Snu og stek i 3 minutter til.
-
10Plasser brødet på en rist eller en langpanne med bakepapir og hold det varmt i ovnen mens du steker resten av brødene. Tilsett mer smør og olje etter behov.
-
11Ved servering toppes hver skive med en skjefull krydret eple.
-
12Grovhakk de ristede valnøttene og dryss dem over. Dryss til slutt med litt melis.
-
13Kokkens notater:
-
14Ønsker du å unngå raffinert sukker? Erstatt brun farin med enten litt lønnesirup eller honning.
-
15Bruk både smør og olje til stekingen, da oljen forhindrer smøret i å bli svidd.