- Grønnsaker
Ingredienser
- 4–6 middels store poteter, skrelte
- 2 sjalottløk eller gule løk, skåret i tynne skiver
- 2 hvitløksfedd, knust
- 2 ss (30 ml) olivenolje
- 1,5 til 2 kopper fløte
- 200 ml grønnsakskraft eller kyllingkraft
- 10 g rosmarin, finhakket
- Smak til med salt og nykvernet svart pepper
- 200 g mozzarella, raspet
- 150 g hvit cheddar
- 60 g parmesan, raspet
- 40 g smør
- Et dryss av rødbetesalt fra butikk
- 2–3 hvitløksfedd, skåret i skiver
- Det ytre skallet og saften fra 1 sitron
- 30 g persille
- Havsalt og nykvernet svart pepper til servering
- 20 g basilikum
- 100 g smør
-
SLIK GJØR DU
-
1Sett ovnen på forvarme på 200 °C.
-
2Skjær potetene i jevne, tynne skiver. Et godt tips er å ha de oppskårne potetene i en skål med vann for å unngå at de blir misfarget eller brune under tilberedning. Sil alt overflødig vann av potetene.
-
3Stek sjalottløken og hvitløk i olivenolje til de mørner og dufter i omtrent 5–8 minutter og sett til side. Bland sammen fløten, kraft og rosmarin. Smak til om kraften er salt nok. Legg potetene i ett lag i bunnen av et Le Creuset 26 cm Heritage Rectangular-fat. Toppes med en skje hvitløk, blandet ost (ha noe i bakhold til toppingen) og gjenta til fatet er fullt. Hell kremblandingen over potetene (bare det øverste potetlaget). Plasser smørkubene og resten av osteblandingen på toppen av potetene.
-
4La det steke i 20 minutter til du får en fin, gyllen skorpe, sett ned på varmen til 180 °C og fortsett stekingen i ytterligere 40–60 minutter til du kan skjære en kniv inn i midten av baksten uten motstand. Serveres varmt med et dryss av rosa rødbetesalt og hvitløkssmør med urteblanding.
-
5Slik lager du hvitløkssmør med urteblanding: Smelt smøret i en liten kasserolle over middels varme og tilsett hvitløken, det ytre skallet fra sitronen og sitronsaft. Kok i 3–5 minutter til det smelter og dufter. Forvell 30 g persille i kokende vann i noen få sekunder til bladene er mørkegrønne før du siler av og legger den rett i isvann. Klem ut alt overflødig vann. Sett over i en blender og bland sammen frisk basilikum og smør. Sett i kjøleskapet frem til servering.