- Kjøtt
Ingredienser
- 125 g bacon, i terninger
- 1 kg biff ragu
- Salt og svart pepper, nykvernet
- 1 stor løk, skåret i små terninger
- 4 stangselleri, finhakket
- 3 store gulrøtter, skåret i små terninger
- 3 hvitløksfedd, hakket
- 3 store poteter eller pastinakk, i terninger
- 2 ss tomatpuré
- 300 ml rødvin
- 1 liter oksekraft eller kyllingkraft
- 2 ss worcestersaus
- 1 laurbærblad
- 3 kvister med timian
- Valgfritt 1 ss stivelse
- 125 g steinsopp (Boletus edulis), skåret i skiver
- Hakket persille
- 250 g mel
- 1 ss bakepulver
- 60 g klaret smør
- 150 g raspet cheddar
- 150 ml melk
- 2 spiseskjeer hakkede urter som persille, gressløk og/eller timian
-
SLIK GJØR DU
-
1Begynn med å skjære bacon i terninger før du setter det i en Le Creuset Signature buffetgryte på middels varme. Når alt er sprøtt, tar du baconet ut og setter til side, mens du bevarer oljen/fettet som er igjen til oksekjøttet.
-
2Smak til oksekjøttet med salt og pepper på høy stekevarme i gryten med varmt baconfett i porsjoner. Når alt er kokt, fjerner du og setter til side i en bolle.
-
3Stek løken, selleri og gulrøtter i terninger i samme panne, tilsett litt olje etter behov. Til slutt tilsetter du hvitløk og surrer til den er nesten gjennomsiktig.
-
4Sett til laurbærblad og timian og rør inn i tomatpuréen.
-
5Hell i rødvinen og worcestersaus og kok opp.
-
6Flytt den stekte biff-raguen tilbake i ovnsformen og fyll opp med oksekraft.
-
7Kok opp igjen og la det koke med lokk i 1 ½ time på lav varme, før du har i potetterninger og lar det småkoke i enda ½ time.
-
8Ta ut laurbærblad og timiankvister. Hvis sausen du lager fremdeles er for tynn, rører du inn stivelsen med litt kaldt vann til du får en jevn blanding, blander det i sausen og lar det koke opp.
-
9Pakk inn finhakket sopp og bacon i terninger.
-
10Begynn med melbollene.
-
11Til urtefylte melboller med cheddar: Sett på forvarme: 180 °C / 160 °C vifte / gassmerke 4.
-
12Til melbollene blander du mel med bakepulver og har i små terninger av klaret smør og blander dette med melet. Tilsett raspet cheddar, melk og kna alt til en deig.
-
13Lag 6–8 melboller av deigen, spre dem i en sirkel med litt plass mellom på raguen. La melbollene ovnsbake i forhåndsvarmet ovn, uten lokk, i omtrent 30 til 40 minutter til de er lett brunet og ferdige helt gjennom.
-
14Strø persille over lapskausen og server.