Bille og Victors grytebrød med smør

VANSKELIGHET
Middels Middels
FORBEREDELSESTID
Under 2 timer Under 2 timer
MATLAGING
Under 1 time Under 1 time
ANTALL PERSONER
2-4 2-4
Bille og Victors grytebrød med smør
HOVEDINGREDIENSER
  • Brød og korn
  • Mel
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 560 g hvetemel av god kvalitet
  • 560 g vann
  • 240 g grovt mel (f.eks. purpurhvete Ølandshvetemel)
  • 180 g surdeig (eller 10 g gjær)
  • 24 g salt
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Dagen før: Vann, mel og surdeig eltes sammen i en kjøkkenmaskin i 5 minutter. Hvis du ikke har en kjøkkenmaskin, elter du deigen for hånd i ca. 15 minutter.
  • 2
    Tilsett salt og elt videre i 2 minutter (5 minutter for hånd).
  • 3
    Deigen vendes ut i en skål smurt med litt nøytral olje, og foldes inn under seg selv fra alle sider for å gjøre deigen stram og lage gode, lange glutenforbindelser. Denne prosessen gjentas hver halvtime i 2 timer.
  • 4
    Før deigen skal formes, drysser du litt rismel ut på kjøkkenbordet. Stram deigen fra alle vinkler med en slikkepott til hele deigen er stram og fin.
  • 5
    Deretter skal deigen hvile på bordet i 1 time under et tørt håndkle. Når deigen har hvilt, skal den foldes inn over seg selv fra topp til bunn, og plasseres opp ned i en hevekurv drysset med litt rismel. Du kan med fordel bruke et klede i hevekurven. Deigen kaldheves over natten i kjøleskapet på 5 °C.
  • 6
    På dagen: Sett Le Creuset-gryten i ovnen i en halvtime på 250 °C.
  • 7
    Når gryten er varm, vender du den kaldhevede deigen ned i bunnen av gryten, og skjærer toppen av deigen med en skarp kniv i ca. 70 graders vinkel.
  • 8
    Bak brødet under lokk på 250 °C i 20 minutter.
  • 9
    Når det har gått 20 minutter, tar du av lokket og baker brødet ferdig på 200 °C til det har en kjernetemperatur på 99 grader.
  • 10
    Imens varmer du 100 g smør, som du pisker luftig med en visp, og drysser på litt flaksalt før servering.
  • 11
    Serveres sammen med det ferskbakte brødet når det har hvilt i 20 minutter.