
HOVEDINGREDIENSER
- Brød og korn
- Mel
Ingredienser
SLIK GJØR DU
Ingredienser
- 560 g hvetemel av god kvalitet
- 560 g vann
- 240 g grovt mel (f.eks. purpurhvete Ølandshvetemel)
- 180 g surdeig (eller 10 g gjær)
- 24 g salt
-
SLIK GJØR DU
-
1Dagen før: Vann, mel og surdeig eltes sammen i en kjøkkenmaskin i 5 minutter. Hvis du ikke har en kjøkkenmaskin, elter du deigen for hånd i ca. 15 minutter.
-
2Tilsett salt og elt videre i 2 minutter (5 minutter for hånd).
-
3Deigen vendes ut i en skål smurt med litt nøytral olje, og foldes inn under seg selv fra alle sider for å gjøre deigen stram og lage gode, lange glutenforbindelser. Denne prosessen gjentas hver halvtime i 2 timer.
-
4Før deigen skal formes, drysser du litt rismel ut på kjøkkenbordet. Stram deigen fra alle vinkler med en slikkepott til hele deigen er stram og fin.
-
5Deretter skal deigen hvile på bordet i 1 time under et tørt håndkle. Når deigen har hvilt, skal den foldes inn over seg selv fra topp til bunn, og plasseres opp ned i en hevekurv drysset med litt rismel. Du kan med fordel bruke et klede i hevekurven. Deigen kaldheves over natten i kjøleskapet på 5 °C.
-
6På dagen: Sett Le Creuset-gryten i ovnen i en halvtime på 250 °C.
-
7Når gryten er varm, vender du den kaldhevede deigen ned i bunnen av gryten, og skjærer toppen av deigen med en skarp kniv i ca. 70 graders vinkel.
-
8Bak brødet under lokk på 250 °C i 20 minutter.
-
9Når det har gått 20 minutter, tar du av lokket og baker brødet ferdig på 200 °C til det har en kjernetemperatur på 99 grader.
-
10Imens varmer du 100 g smør, som du pisker luftig med en visp, og drysser på litt flaksalt før servering.
-
11Serveres sammen med det ferskbakte brødet når det har hvilt i 20 minutter.