- Fisk og skalldyr
Ingredienser
- 8 sjøkreps
- 1 kg blåskjell
- 2 kg hele blandede fisk, f.eks. torsk, havabbor,
- knurr, multe eller havbrasme
- 4 fedd hvitløk
- 6 sjalottløk
- 4 tomater
- 100 g konsentrert tomatpuré
- 1 fennikel
- 1 purreløk
- 1 liten bunt frisk timian
- 1 liten bunt frisk persille
- 1 dl Pastis (fransk brennevin smaksatt med anis, som kan kjøpes på polet)
- 2 dl fløte
- 1 l god fiskekraft
- 1/2 flaske hvitvin
- 2 ss olivenolje
- 1 sitron
- 1 ts safran
- 8 bagettskiver
- 1 eggeplomme
- 1 ss hvitvinseddik
- 1 ts dijonsennep
- 1 ts tomatpuré
- 1 fedd hvitløk
- 1 dl olivenolje + litt til det ovnsristede brødet
- 50 g Gruyère-ost
- Salt og pepper
-
SLIK GJØR DU
-
1BOUILLABAISSE
-
2Rens fisk og skalldyr. Klipp opp halene på sjøkrepsen og legg kjøttet til side sammen med fiskekjøttet.
-
3Hakk sjalottløk og hvitløk. Skyll grønnsakene og skjær dem i biter.
-
4Varm opp stekegryten ved lav varme, og tilsett olivenoljen sammen med sjalottløk og hvitløk etter et par minutter. Skru opp til middels høy varme når løken har blitt myk og blank. Tilsett skall, hoder og klør fra sjøkreps sammen med fiskebein og hoder. Sauter fort. Legg ev. til side et par sjøkrepshoder og -klør til servering, og tilsett i suppen samtidig med blåskjellene.
-
5Skru ned til middels varme, og tilsett grønn-sakene, krydderurtene (bundet sammen i en liten bukett) og tomatpuréen i gryten. Sauter i et par minutter.
-
6Hell pastis over grønnsaker og fiskeben. Når alkoholen er oppvarmet, flamberer du suppen ved å tenne på dampen ved kanten av gryten. Husk å slå av avtrekksviften før du flamberer. Tilsett deretter hvitvin og fiskekraft, og la retten koke i minst 40 minutter.
-
7Fiskebein og grønnsaker siles fra suppen. Tilsett deretter fløten og de rensede blåskjellene, samt fiskekjøttet og sjøkreps halene.
-
8La suppen koke til blåskjellene åpner seg, og smak til med safran, salt og pepper og sitronsaft.
-
9OVNSRISTET BRØD OG ROUILLE
-
10Forvarm ovnen til 180 C.
-
11Pensle brødskivene med olivenolje og strø på salt og pepper, før de settes i ovnen på en bake-plate med bakepapir i ca. 10 minutter, eller til de blir gylne.
-
12Forbered rouillen mens brødet er i ovnen: Pisk eggeplommen med vineddik, sennep og tomatpuré, til blandingen får en luftig konsistens. Tilsett deretter olivenolje i en tynn stråle litt av gangen mens du fortsetter å piske, til konsistensen er tykk og kremaktig. Smak til med hvitløk, salt og pepper.
-
13Riv Gruyère-osten. Server suppen med ovnsristet brød smurt med rouille og drysset med revet Gruyère-ost.