- Fisk og skalldyr
Ingredienser
- 2 gule løk, hakket
- 1 purre, skåret i skiver
- 1 knollfennikel, hakket
- Omtrent 60 ml olivenolje, til steking
- 10 g flat persille
- 3 laurbærblader
- 10 g timian
- 1 chili, hakket
- 4 hvitløksfedd, skåret i skiver
- 1 liter fiskekraft eller grønnsakskraft
- 200 g blåskjell, vasket eller 100 g frosne blåskjell i halve skjell
- 15 ml tomatpure
- 400 g hele cherrytomater på boks
- 200 g store reker, skylt og skrelt
- Smak til med havsalt og nykvernet svart pepper
- Smak til med saften fra 1 sitron
- 200 g blekksprut (ringer og fangarmer) skåret i skiver
- 60 g basilikum
- 30 g makadamianøtter
- Saften fra 1 sitron
- 60 ml olivenolje
- ½ hvitløksfedd
- Smak til med havsalt og nykvernet svart pepper
-
SLIK GJØR DU
-
1Sett en stor Le Creuset gryte over på middels varme og la løk, purre og fennikel surres forsiktig i litt olivenolje til de blir gjennomskinnelige.
-
2Fest persille, laurbærblader, timian og chili sammen med hyssing til en egen bukett med garnityr.
-
3Tilsett buketten av garnityr til gryten sammen med hvitløksfedd skåret i skiver. Stek i 2 minutter. Tilsett 1 kopp kraft og de ferske blåskjellene (bruker du frosne blåskjell, venter du med å ha de i). Dekk til med lokket og damp i 3–4 minutter til blåskjellene har åpnet seg. Så snart de har åpnet seg, fjerner du blåskjellen fra gryten, dekker til og setter dem til side til senere.
-
4Tilsett tomatpure og kok videre i 2 minutter mens du rører godt. Ha i alle tomatene og kok i fem minutter før du tilsetter det du har igjen av kraften. Smak til med krydder og la det småkoke i 20 minutter. (Bruker du frosne blåskjell, tilsetter du til blandingen 2 minutter før maten er ferdig for å varme gjennom).
-
5Sett enda en Le Creuset panne over på middels varme med litt ekstra olivenolje og stek rekene til de er klart rosa på begge sider. Fjernes fra panne og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Stek blekkspruten i den samme pannen, og vær rask, for å unngå at den blir seig. Fjernes fra panne og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
-
6Slik lager du basilikumpesto (valgfritt):
-
7Ha alle ingrediensene i en blender og bland til det er godt sammen, men fremdeles har klumper.
-
8Til servering setter du basen i 4 x Le Creuset Riviera suppeskåler. Topp med sjømat, pynt med basilikumpesto. Serveres straks.