Ingredienser
- 1 middels stor sellerirot
- 100 ml olivenolje
- 1 løk, delt i to og skåret i tynne skiver
- 4 hvitløksfedd, skrelt og tynt skåret
- 4 laurbærblader
- ½ bunt friske timianblader, plukket
- 1 liter grønnsakskraft
- 2 middels store purreløk, vasket, trimmet og skåret i 1 cm rundinger
- 1 x 400 g cannellinibønner på boks, silte
- 75 g risoni
- 1 bunt persille, bladene plukkes og hakkes
- Salt og nykvernet svart pepper
-
SLIK GJØR DU
-
1Legg selleriroten på et stort skjærebrett og skjær av det harde skallet med en stor, skarp kokkekniv som har et 15 til 20 cm langt knivblad. Skjær selleriroten i 3–4 cm store terninger.
-
2Sett over buffetgryten på middels varme. Tilsett olivenolje etterfulgt av den skiveskårne løken, hvitløk og litt salt og pepper. La det koke med jevn omrøring i 6–8 minutter.
-
3Så setter du til sellerirot, laurbærblader og timianblader og lar det koke videre under omrøring i 10 minutter, slik at ingenting setter seg i bunnen og du slipper klumper.
-
4Hell inn grønnsakskraften og tilsett purre og bønner, men vent med risonien. Rør godt om før du slår ned på varmen og setter lokket over på gryten. La alt putre rolig i 25–30 minutter, mens du rører en eller to ganger. Så rører du inn risonien, setter lokket tilbake og lar det koke på lav varme i 20 minutter
-
5Hvis grønnsakene på et eller annet tidspunkt ser litt tørre ut, fyller du på med litt ekstra kraft eller vann.
-
6Løft av lokket, rør inn persillehakken og smak til med salt og pepper. La retten stå og hvile i 10 minutter før servering.
-
7Dette er helt klart en grønnsak jeg stadig vender tilbake til om høsten og vinteren, og jeg oppfordrer deg til å gjøre det samme.
-
8Kokkens notater: Grønnsaksbaserte retter som denne krever raus håndtering for å komme til sin fulle rett. Bruk masse friske urter og smak godt til med salt og pepper og nykvernet svart pepper for å få flere lag og fylde i smaken. Spar gjerne på avkutt fra grønnsaker til å lage kraft, noe som gir mindre avfall, men også blir til noe smakfullt. Du kan også forsegle disse og legge dem i fryseren til du har nok til å lage opp litt. Purreblader, skrelte gulrotflak, løkskall og urtestilker passer alt perfekt. Risonien er ikke stort større enn et riskorn. Den gir denne lapskausen ekstra karakter og en kraftigere base, men hvis du har en annen slags pasta for hånden kan du gjerne velge det.