Braiserte hvite bønner og fennikel med grønt

VANSKELIGHET
Middels Middels
FORBEREDELSESTID
Over 2 timer Over 2 timer
MATLAGING
Over 2 timer Over 2 timer
ANTALL PERSONER
4-6 4-6
Braiserte hvite bønner og fennikel med grønt
Braisering er ikke kun til kjøtt. I denne oppskriften brukes samme prinsipp til å omdanne tørkede, hvite bønner og grønnsaker til et lekkert, vegetarisk måltid – og du kan godt utelate osten (eller bruke en vegansk osteerstatning) for å gjøre den vegansk. Tilberedningstiden kan virke lang, men det krever ikke mye arbeid. Den trenger tiden for å sikre at retten blir kremaktig og smeltende mør.
HOVEDINGREDIENSER
  • Grønnsaker
  • Ost
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 500 g store tørkede, hvite bønner
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stor løk, i terninger
  • 1 liten fennikel, skrellet og skåret i tynne skiver
  • 4 hvitløksfedd, hakket
  • 225 gram druetomater
  • 1,25 dl hvitvin
  • 3 stilker av timian
  • 4,5 dl grønnsaksbuljong, pluss mer etter behov
  • 300 g mikrogrønt, slik som spinat eller bladbete
  • Saften fra en halv sitron
  • ca. 1 dl revet parmesanost
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Ha bønnene i en stor skål. Dekk dem med kaldt vann, og la dem stå i bløt i minst 8 timer eller over natten. Hell fra vannet. Forvarm ovnen til 140 ºC.
  • 2
    Varm opp en sautegryte på middels varme i 5 minutter. Hell i olivenolje sammen med løk, fennikel og en knivsodd salt. Sauter til grønnsakene begynner å bli myke og karamelliserte – ca. 10 minutter. Tilsett hvitløk og la det småkoke i 2 minutter. Tilsett tomater, hvitvin og timiankvister. La det småkoke til vinen er halvert – ca. 5 minutter. Tilsett bønner og grønnsaksbuljong i gryten. La det småkoke, dekk det med lokk, og sett det i den forvarmede ovnen. Stek til bønnene er nesten helt myke – ca. 1,5 timer.
  • 3
    Ta pannen forsiktig ut av ovnen, og ta av lokket. Sett bønnene tilbake i ovnen, uten lokk. La bønnene småkoke til de er møre og kremaktige – ca. 30 minutter lenger.
  • 4
    Ta bønnene ut av ovnen, tilsett spinat, sitronsaft og parmesanost og rør rundt til spinaten er myk og osten er smeltet. Smak til med ekstra salt og pepper hvis ønskelig.