- Grønnsaker
- Ost
Ingredienser
- 500 g store tørkede, hvite bønner
- 2 ss olivenolje
- 1 stor løk, i terninger
- 1 liten fennikel, skrellet og skåret i tynne skiver
- 4 hvitløksfedd, hakket
- 225 gram druetomater
- 1,25 dl hvitvin
- 3 stilker av timian
- 4,5 dl grønnsaksbuljong, pluss mer etter behov
- 300 g mikrogrønt, slik som spinat eller bladbete
- Saften fra en halv sitron
- ca. 1 dl revet parmesanost
-
SLIK GJØR DU
-
1Ha bønnene i en stor skål. Dekk dem med kaldt vann, og la dem stå i bløt i minst 8 timer eller over natten. Hell fra vannet. Forvarm ovnen til 140 ºC.
-
2Varm opp en sautegryte på middels varme i 5 minutter. Hell i olivenolje sammen med løk, fennikel og en knivsodd salt. Sauter til grønnsakene begynner å bli myke og karamelliserte – ca. 10 minutter. Tilsett hvitløk og la det småkoke i 2 minutter. Tilsett tomater, hvitvin og timiankvister. La det småkoke til vinen er halvert – ca. 5 minutter. Tilsett bønner og grønnsaksbuljong i gryten. La det småkoke, dekk det med lokk, og sett det i den forvarmede ovnen. Stek til bønnene er nesten helt myke – ca. 1,5 timer.
-
3Ta pannen forsiktig ut av ovnen, og ta av lokket. Sett bønnene tilbake i ovnen, uten lokk. La bønnene småkoke til de er møre og kremaktige – ca. 30 minutter lenger.
-
4Ta bønnene ut av ovnen, tilsett spinat, sitronsaft og parmesanost og rør rundt til spinaten er myk og osten er smeltet. Smak til med ekstra salt og pepper hvis ønskelig.