Eplekake med timian og sitron

VANSKELIGHET
Middels Middels
MATLAGING
Over 2 timer Over 2 timer
ANTALL PERSONER
6-8 6-8
Eplekake med timian og sitron
Det er noe magisk med kombinasjonen av eple og sitron – sammen skaper de en ekstraordinær og velbalansert smak som de fleste liker. Ved å tilsette fersk timian til eplekaken skaper man en krydret og spennende kontrast til de søte eplene. Denne kaken smaker ekstra godt sammen med is mens den fremdeles er varm, men den kan også serveres på brunsjbordet til en god kopp kaffe.
HOVEDINGREDIENSER
  • Frukt
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 1 stort eple med god syrlighet (ca. 400 g) (f.eks. av sorten «Bramley»), skrellet og skåret i terninger
  • 1 sitron, saften av denne og halvparten av skallet, fint revet
  • 2 ts fersk timian
  • 100 g sukker
  • 4–6 spiseepler, skrellet og skåret i tynne båter
Butterdeig:
  • 150 g usaltet smør, kaldt og skåret i terninger
  • 300 g hvetemel, pluss ekstra til utrulling
  • En klype salt
  • Ca. 1 dl iskaldt vann
Frangipane:
  • 75 g usaltet smør, mykt
  • 75 g sukker
  • En klype salt
  • 2 egg, sammenpisket
  • 75 g mandelmel
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Butterdeig: Snu smørstykkene sammen med mel og salt. Tilsett akkurat så lite vann at du kan få sammen deigen med hendene – det skal fortsatt finnes store biter av smør.
  • 2
    Rull ut deigen på et melet bord til et rektangel med en tykkelse på ca. 1 cm. Fold hver ende inn mot midten slik at de overlapper. Drei deigen en kvart omgang, og gjenta utrullingen og foldingen tre ganger.
  • 3
    Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i 30 minutter. Gjenta utrullingen og foldingen tre ganger til. Pakk deigen inn igjen, og legg den i kjøleskapet.
  • 4
    Ha epleterninger, sitronskall, halvparten av timianen og 75 g sukker i en kasserolle. Tilsett 1 ss vann, legg lokk på og kok på lav varme. Rør jevnlig til eplene er løst opp. La eplegrøten kjøle helt av.
  • 5
    Frangipane: Pisk smør, sukker og salt til det er lyst og luftig. Tilsett egg og mandelmel, og vend alt sammen.
  • 6
    Sett ovnen på 190 °C. Rull ut den kalde deigen på et melet bord til en tykkelse på ca. 5 mm. Dekk ovnspannen med deig og skjær den til slik at det er ca. 2 cm opp på sidene.
  • 7
    Fordel først frangipanen på deigen, deretter eplegrøten, og til slutt epleskivene i et pent mønster.
  • 8
    Bak kaken i 30–40 minutter. Kaken skal være gjennombakt og eplene myke og gylne.
  • 9
    Dryss resten av timianen over kaken, og la den kjøle av før den serveres.
 
Tips:
Ved å bake kakene dine i en ovnspanne med non-stick-belegg sikrer du at deigen blir sprø og slipper formen uten ekstra bruk av fett.
I stedet for å toppe kaken med epleskiver, kan du f.eks. bruke pære eller plommer.
 
 
Le Creuset