- Frukt
Ingredienser
- 1 stort eple med god syrlighet (ca. 400 g) (f.eks. av sorten «Bramley»), skrellet og skåret i terninger
- 1 sitron, saften av denne og halvparten av skallet, fint revet
- 2 ts fersk timian
- 100 g sukker
- 4–6 spiseepler, skrellet og skåret i tynne båter
- 150 g usaltet smør, kaldt og skåret i terninger
- 300 g hvetemel, pluss ekstra til utrulling
- En klype salt
- Ca. 1 dl iskaldt vann
- 75 g usaltet smør, mykt
- 75 g sukker
- En klype salt
- 2 egg, sammenpisket
- 75 g mandelmel
-
SLIK GJØR DU
-
1Butterdeig: Snu smørstykkene sammen med mel og salt. Tilsett akkurat så lite vann at du kan få sammen deigen med hendene – det skal fortsatt finnes store biter av smør.
-
2Rull ut deigen på et melet bord til et rektangel med en tykkelse på ca. 1 cm. Fold hver ende inn mot midten slik at de overlapper. Drei deigen en kvart omgang, og gjenta utrullingen og foldingen tre ganger.
-
3Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i 30 minutter. Gjenta utrullingen og foldingen tre ganger til. Pakk deigen inn igjen, og legg den i kjøleskapet.
-
4Ha epleterninger, sitronskall, halvparten av timianen og 75 g sukker i en kasserolle. Tilsett 1 ss vann, legg lokk på og kok på lav varme. Rør jevnlig til eplene er løst opp. La eplegrøten kjøle helt av.
-
5Frangipane: Pisk smør, sukker og salt til det er lyst og luftig. Tilsett egg og mandelmel, og vend alt sammen.
-
6Sett ovnen på 190 °C. Rull ut den kalde deigen på et melet bord til en tykkelse på ca. 5 mm. Dekk ovnspannen med deig og skjær den til slik at det er ca. 2 cm opp på sidene.
-
7Fordel først frangipanen på deigen, deretter eplegrøten, og til slutt epleskivene i et pent mønster.
-
8Bak kaken i 30–40 minutter. Kaken skal være gjennombakt og eplene myke og gylne.
-
9Dryss resten av timianen over kaken, og la den kjøle av før den serveres.