- Fisk og skalldyr
Ingredienser
- 8 økologiske sitroner
- 5 ss havsalt
- 5–6 laurbærblader
- 2 dl olivenolje
- 1 ss spisskummenfrø
- 1 ss fennikelfrø
- 1 ss havsalt
- 2 fedd hvitløk
- 1 ts chilliflak
- 1 ss søt paprika
- 3 ss hakket bladpersille
- 3 ss hakket frisk koriander
- 5 skiver saltet sitron
- 4 ss olivenolje
- 500 g breiflabb- eller langefilet
- 1 dl vann
- 3 stangselleri i skiver
- 3 gulrøtter i skiver
- 10–12 plommetomater, halverte
- 1 boks avsilte kikerter
- 3–4 laurbærblader
- hakket saltet sitronskall fra Chermoulaen
- frisk koriander til pynt ved servering
-
SLIK GJØR DU
-
1Saltede sitroner
-
2Skyll seks av sitronene og skjær dem i tynne skiver. Legg et lag med sitronskiver i et rent syltetøyglass. Strø salt over. Legg i et laurbærblad. Gjenta til du har brukt alle sitronene. Press saften fra de to siste sitronene over. Hell over olivenoljen. Skru lokket på glasset og la det stå mørkt og kaldt i minst to uker før bruk.De saltede sitronene egner seg godt til gryteretter med fisk, lam og fjærkre. Bruk dem i salater, eller bland dem med din favorittblanding av grønnsaker.
-
3Chermoula*
-
4Rist spisskummenfrøene på en panne til de hopper. Støt salt og spisskummenfrø i en morter sammen med hvitløk, chilliflak, paprika, persille, fennikelfrø og koriander. Skjær skallet av sitronskivene. Legg skallet til side. Støt sitronkjøttet i morteren sammen med olivenolje til en jevn masse. Hvis du ikke har en morter kan du bruke minihakker.
-
5Tips
-
6*Chermoula er en typisk marinade til fisk og skalldyr i det marokkanske og tunisiske kjøkken. Marinaden kan også brukes til kjøtt og grønnsaker.
-
7Breiflabb
-
8Sett ovnen på 180° C. Pensle fisken på begge sider med halvparten av Chermoulaen. La fisken marinere på kjøkkenbordet i en times tid dekket av folie, eller i 24 timer i kjøleskapet.
-
9Bland Chermoulaen med 1 dl vann. Pensle bunnen av gryten med Chermoulaen. Dekk bunnen med halvparten av stangsellerien, gulrøttene, tomatene og kikertene. Legg fisken oppå grønnsakene. Legg resten av grønnsakene over fisken. Hell resten av Chermoulaen over fisken. Tilsett laurbærblader og strø med hakket, saltet sitronskall. Legg lokk på gryten og sett den i ovnen i én time.Pynt med frisk koriander like før servering.
-
10TIPS
-
11Server rørt yoghurt og flatbrød til. I Marokko spiser man med fingrene, og derfor brukes flatbrødet til å spise med.