Brioche

VANSKELIGHET
Middels Middels
FORBEREDELSESTID
Over 2 timer Over 2 timer
MATLAGING
Under 1 time Under 1 time
ANTALL PERSONER
6-8 6-8
Brioche
Brioche er en slags fransk krysning mellom bolle og brød, og inneholder mye egg og smør som gir myk skorpe. Denne oppskriften blir til åtte riveklare rundstykker som smaker deilig servert med smør og syltetøy.
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 50 ml melk
  • 20 g sukker
  • 4 ekstra store egg
  • 350 g mel, pluss ekstra som strø
  • 6 ml salt
  • 10 g tørrgjær
  • 180 g mykt smør
  • Lettpisket egg
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Varm opp melk og sukker med forsiktighet, trekk av varmen og la det kjøles ned til det er lunkent.
  • 2
    Pisk egg, så tilsetter du melkeblandingen.
  • 3
    Sikt mel og salt sammen; bland inn tørket gjær.
  • 4
    Bland eggeblandingen i kjøkkenmaskinen, og bruk deigskrapen.
  • 5
    Bytt deigskrapen til deigkrok og elt sammen til du får en jevn og tøyelig deig. Dette tar minst 10 minutter.
  • 6
    Slå sammen smøret, gradvis i biter på 15 g, mens du venter til hver smørklatt er blandet helt inn før du har i den neste. Elt videre i 5 minutter når alt smøret er lagt til. Deigen skal være helt jevn, tøyelig og svært skinnende.
  • 7
    Dekk til med plastfolie og sett i kjøleskapet til heving over natten.
  • 8
    Dagen etter skal deigen dyttes tilbake. Rull deigen til en pølse og del den i åtte like store biter. Rull hver deigklump til runde boller. Sett bollene ned i Le Creusets brødform før du pensler lett inn med lettpisket egg, legg over lokk og lar det stå til det er doblet i størrelse (omtrent 1 time).
  • 9
    Sett inn i forhåndsvarmet ovn på 210 °C (200 °C varmluft) og stek i 20 minutter. Ta av lokket, sett temperaturen ned på 180 °C (170 °C varmluft) og stek videre i enda 15–20 minutter til baksten har fått en fin og jevn brunfarge.
  • 10
    Sett til avkjøling i fem minutter, snu rundt og kjøl av på en metallrist.
  • 11
    Serveres varmt med smør og syltetøy.