Ingredienser
- 50 ml melk
- 20 g sukker
- 4 ekstra store egg
- 350 g mel, pluss ekstra som strø
- 6 ml salt
- 10 g tørrgjær
- 180 g mykt smør
- Lettpisket egg
-
SLIK GJØR DU
-
1Varm opp melk og sukker med forsiktighet, trekk av varmen og la det kjøles ned til det er lunkent.
-
2Pisk egg, så tilsetter du melkeblandingen.
-
3Sikt mel og salt sammen; bland inn tørket gjær.
-
4Bland eggeblandingen i kjøkkenmaskinen, og bruk deigskrapen.
-
5Bytt deigskrapen til deigkrok og elt sammen til du får en jevn og tøyelig deig. Dette tar minst 10 minutter.
-
6Slå sammen smøret, gradvis i biter på 15 g, mens du venter til hver smørklatt er blandet helt inn før du har i den neste. Elt videre i 5 minutter når alt smøret er lagt til. Deigen skal være helt jevn, tøyelig og svært skinnende.
-
7Dekk til med plastfolie og sett i kjøleskapet til heving over natten.
-
8Dagen etter skal deigen dyttes tilbake. Rull deigen til en pølse og del den i åtte like store biter. Rull hver deigklump til runde boller. Sett bollene ned i Le Creusets brødform før du pensler lett inn med lettpisket egg, legg over lokk og lar det stå til det er doblet i størrelse (omtrent 1 time).
-
9Sett inn i forhåndsvarmet ovn på 210 °C (200 °C varmluft) og stek i 20 minutter. Ta av lokket, sett temperaturen ned på 180 °C (170 °C varmluft) og stek videre i enda 15–20 minutter til baksten har fått en fin og jevn brunfarge.
-
10Sett til avkjøling i fem minutter, snu rundt og kjøl av på en metallrist.
-
11Serveres varmt med smør og syltetøy.