Før produktet tas i bruk
Før produktet tas i bruk første gang skal all emballasje og alle etiketter fjernes. Vask deretter produktet i varmt vann tilsatt litt oppvaskmiddel. Skyll og tørk produktet grundig.
Slik bruker du produktene
Varmekilder
Støpejernsprodukter fra Le Creuset kan brukes på alle varmekilder, inkludert gass, elektriske plater, keramiske koketopper, induksjonstopper, alle ovnstyper, vedovn, utendørs grill osv.
Ved bruk på keramiske koketopper eller induksjon må du alltid løfte produktet når du skal flytte på det. Dra eller skyv aldri produktet over koketoppen, idet dette kan skade både bunnen av produktet og koketoppen.
Sørg alltid for at du bruker en størrelse som tilsvarer varmekilden, for å oppnå størst mulig effektivitet, og for å unngå at sidene på produktet blir overopphetet og at håndtakene blir skadet.
Flammer fra gassbluss skal begrenses til bunnen av produktet, og må ALDRI blusse opp rundt sidene.
Lange håndtak må plasseres slik at de ikke går utover kanten av koketoppen eller over andre kokesoner.
Innstilling av temperatur
Den sandfargede, innvendige emaljen egner seg spesielt godt til langsom tilberedning ved lav til middels varme og middels temperatur.
Varm alltid produktet opp ved lav til middels varme til du oppnår middels til høy temperatur. Dette gir de beste resultatene, også når du skal steke, brune eller brase. La produktet bli gjennomvarmt langsomt, idet dette gir de jevneste og mest effektive resultatene. Når du først har varmet opp produktet, kan all matlaging fortsette ved en lavere temperatur.
Høye temperaturer skal kun brukes til å koke vann til grønnsaker eller pasta, eller til reduksjon av kraft eller saus.
Høye temperaturer må ALDRI brukes til å forvarme produktet.
Støpejern holder så godt på varmen at hvis en panne/gryte blir overopphetet, blir resultatet dårlig og maten brenner seg fast.
Satin Black (matt sort)-emalje er påført alle produkter med utvendig sort matt emaljering, samt alle panner, grillpanner, sauterpanner, stekepanner, munkepanner, blinis-panner, pannekakepanner, woker, taginer og stekegryter. Disse produktene er ideelle til steking, grilling og bruning, samt til visse typer gryteretter. Satin Black-emaljen er spesielt fremstilt for bruk ved matlaging ved høye overflatetemperaturer, hvilket ikke er helt det samme som matlaging ved høy varme. Med støpejern oppnår du høyere overflatetemperatur ved å la pannen eller gryten bli godt gjennomvarm på jevn, middels varme.
Uansett hvilke ingredienser eller oppskrift du bruker, oppnår du bedre sluttresultater ved å skru varmen ned når du har nådd riktig overflatetemperatur, eller når fettstoffet har nådd riktig temperatur. Konstant bruk av høy varme fører til overoppheting og at maten brenner eller klistrer seg fast, spesielt ved fremstilling av delikate rører til omelett eller andre eggeretter.
Den matte sorte emaljen vil få en innvendig patina ved gjentatt bruk (en brunsort hinne på overflaten). Patinaen er resultatet av naturlige oljer og fettstoffer fra maten som brenner seg inn i den varme overflaten. Vask ikke av patinaen, da den forbedrer stekeevnen og motvirker at maten setter seg fast. Den reduserer samtidig mengden av fettstoffer som er nødvendig i matlagingen.
Bruk i ovn
Ved bruk av sort fenolhåndtak må temperaturen ikke overskride 200° C.
Produkter med integrerte håndtak i støpejern eller knotter i rustfritt stål tåler opptil 260° C i en konvensjonell ovn.
Ovner med støpejernsbelegg. Plasser ikke kjøkkenutstyr av noe slag i bunnen av en ovn med støpejernsbelegg. Dette vil øke koketemperaturen inne i ovnen, og dermed vil kokehastigheten øke og du risikerer at du overkoker/brenner maten. Unngå å dra eller skyve produktet over bunnen av ovnen, da dette kan skade produktet. Du oppnår best resultat hvis kokekaret settes på plate eller rist.
Produkter med trehåndtak skal ikke brukes i ovn, da dette kan ødelegge håndtaket.
Gode råd ved steking og sautering på støpejern
Ved steking og sautering må fettstoffet være varmt før du legger maten i produktet. Sørg derfor for at både produktet og fettet er varmt. Oljen eller fettet som dekker bunnen av produktet, er varm nok når du ser en lett krusning på overflaten av oljen, eller smør eller annet fettstoff bobler eller skummer.
Gode råd til bruk av grillpanne i støpejern
Når du griller på en grillpanne skal du først forvarme den tomme pannen slik at du oppnår en svært høy overflatetemperatur på pannen til bruning. Dette rådet gjelder ikke for andre produkter!
For å oppnå et godt resultat, er det viktig at kokeoverflaten er varm nok før du legger maten på pannen Du oppnår ikke de brune grillstripene hvis pannen er for kald eller maten for fuktig. Tørk vekk overflødig væske, også marinade, fra overflaten av matvarene med kjøkkenpapir.
Sett en tom panne på kokeplaten, sett platen på middels varme og la pannen bli gjennomvarm (ca. 5–10 min). Hell ikke olje i en kald panne, siden oljen kan bli for varm og begynne å ryke når pannen blir varm. Ta litt vann på fingrene og ryst et par dråper ned i den varme pannen. Hvis vanndråpene syder og fordamper med det samme, er pannen varm nok og klar til bruk. Hvis vannet danner damp men ikke syder, må pannen stå litt lenger. Gjenta vanntesten til den er varm nok. Når overflaten er varm nok, sprayer du litt olje i pannen med oljespray, eller tar på litt olje med bakepensel i silikon fra Le Creuset (du kan også smøre oljen direkte på maten med bakepenselen). Vi anbefaler bruk av vegetabilsk olje, jordnøttolje eller maisolje, da olivenolje kan ose kraftig. Når pannen har fått et godt patinabelegg, er det kun nødvendig å bruke ørlite olje, i noen tilfeller trengs det ikke fettstoffer i det hele tatt. For å oppnå de karakteristiske grillstripene på maten, må du la den steke urørt i pannen i flere minutter. Hvis du flytter maten rundt på pannen for tidlig kan maten henge fast, grillstripene blir utydelige og saften fra maten kan renne ut.
Bruk av stekefett
Den emaljerte overflaten i lys sandfarge egner seg ikke til tørrkoking. Væske, olje, fett eller smør skal dekke bunnen fullstendig før oppvarming. Hold alltid øye med produktet mens det varmes opp, og la det ikke koke tørt, da dette kan føre til varige skader på emaljen.
Hvis det er snakk om frityrsteking i en dyp panne, må den maksimale mengden med olje ikke overstige 1/3 av pannens kapasitet, idet oljenivået økes når ingrediensene legges i. Bruk av oljetermometer anbefales av sikkerhetsmessige grunner, samt at du har et lokk i nærheten, i tilfelle oljen blir overopphetet og tar fyr.
Oppbevaring og marinering av mat
Den emaljerte overflaten i lys sandfarge er vanntett og gjør derfor produktet godt egnet til oppbevaring av rå eller tilberedt mat, samt til syreholdige marinader.
Valg av kjøkkenredskaper
Vi anbefaler bruk av silikonredskaper fra Le Creuset, som gjør matlagingen lettere og mer bekvem, og samtidig beskytter produktenes overflate.
Metallredskaper, røreskjeer eller visper må brukes svært forsiktig, og de må ikke skrape over emaljeoverflaten. Slike redskaper må heller ikke bankes på kanten av gryten eller pannen.
Bruk aldri elektriske eller batteridrevne håndholdte visper, da bladene skader emaljen.
Bruk ikke kniver eller andre skarpe redskaper for å skjære maten direkte ut av produktet.
Håndtak
Håndtak i støpejern eller rustfritt stål blir varme i bruk både på kokeplate og i ovn. Bruk alltid en tørr, tykk klut eller grytekluter på varme produkter og håndtak.
Produkter med trehåndtak skal ikke settes i ovnen.
Sørg for at alle håndtak og knotter er tette og fast påskrudd ved å sjekke og stramme håndtakene jevnlig.
Rengjøring
Produktet skal alltid avkjøles i noen minutter før du vasker det i varmt såpevann, og skyller og tørker det grundig. Tapp aldri kaldt vann i eller på et brennvarmt produkt, og sett aldri et varmt produkt direkte ned i kaldt vann, da det kan oppstå et temperatursjokk som fører til sprekker eller annen skade på emaljen.
Hvis det er matrester igjen i pannen eller gryten, fyller du den med varmt vann og lar den stå i bløt i 15–20 minutter. Vask så pannen eller gryten som vanlig.
Du kan bruke nylonsvamper, myke skuresvamper eller skurebørster for å fjerne mer gjenstridige matrester. Bruk ikke gryteskrubber i metall eller harde skuremidler da disse kan skade emaljen.
Lyse flekker og metallmerker (forårsaket av metallredskaper) kan fjernes med Le Creusets eget rengjøringsmiddel «Pots & Pans» til kjøkkenutstyr. Regelmessig bruk av dette produktet hjelper også med å holde produktene dine gode som nye. Du kan kjøpe dette produktet hos din lokale forhandler.
Sett aldri fuktige produkter tilbake i skapet. Produktene skal oppbevares i et tørt skap eller et sted med gjennomtrekk uten damp og fukt.
Produkter med satin black (matt sort)-emalje. Forsøk ikke å fjerne patinaen (den brunsorte hinnen) som dannes på den matte, sorte overflaten. Patinaen forbedrer stekeegenskapene og stopper maten fra å sette seg fast i produktet. Avkjøl alltid produktet før rengjøring.
Når det er mulig, kan du bare skylle produktet i varmt vann og tørke av det med en fuktig klut. Dette gjelder spesielt hvis produktet brukes regelmessig til tilberedning av mat som ikke setter seg fast.
Hvis det er nødvendig med en grundigere rengjøring av produktet, bruker du varmt såpevann, før du skyller og tørker grundig. Du fjerner vanskelige eller fastklistrede matrester ved å fylle gryten med varmt vann, og la den stå i bløt en stund. Vask, skyll og tørk deretter produktet som vanlig.
Det kan være praktisk å bruke en oppvaskbørste for å fjerne små matrester, eller til rengjøring mellom rillene på grillpannen. Bruk ikke gryterensere eller skuremidler på stekeflaten.
Hvis du brenner fast svært sukkerholdige retter (f.eks. syltetøy eller karamell), kan det oppstå betydelige skader på produktets innvendige glassemalje og på kokeplaten (hvis noe av den sukkerholdige maten søles på kokeplaten). Fastbrent sukker må fjernes med en gang.
Hvis innsiden av pannen har svært forkullede eller fastbrente matvarer som ikke lar seg fjerne på vanlig måte, kan du legge i en oppvaskmaskintablett og fylle vann i gryten til det dekker tabletten. Varm produktet ved middels varme og la oppløsningen småkoke i ca. 25 min. Rengjør deretter produktet på vanlig måte.
Bruk av oppvaskmaskin
Alle produkter med integrerte håndtak i støpejern, fenolhåndtak eller håndtak i rustfritt stål kan vaskes i oppvaskmaskin.
Produkter med trehåndtak kan ikke vaskes i oppvaskmaskin.
Hyppig rengjøring i oppvaskmaskin kan føre til at emaljen på produktet falmer over tid. Dette hverken skader eller reduserer ytelsen til produktet.
Oppvaskmaskinen skal alltid være helt ferdig med programmet før den åpnes. Dermed vil produktene være helt tørre når de tas ut av maskinen.
For produkter med satin black-emalje vil oppbyggingen av patina bli betydelig redusert hvis produktet vaskes i oppvaskmaskin. Dette fører til at det er nødvendig å bruke mer fettstoff over lenger tid ved tilberedning.
Garanti
Le Creuset gir livstidsgaranti på støpejernsprodukter. Les mer om hva garantien dekker og i hvilke tilfeller den ikke dekker
her.