- Mel
Ingredienser
- 2,5 dl lunken melk
- 25 g gjær
- 40 g melis
- 1 egg
- 400 g hvetemel
- 100 g fullkornsmel
- ½ ts grovt salt
- 1 ts kardemomme
- 80 g mykt smør (i terninger)
- 100 g tørkede tranebær
- 120 g valnøtter, hakkede (ev. ristede)
- 1 egg til pensling
- 1 ss perlesukker
- 1 liten håndfull valnøtter
-
SLIK GJØR DU
-
1Hell melken i en skål og løs opp gjæren i denne.
-
2Tilsett mel, melis, 1 egg, kardemomme og salt og rør rundt.
-
3Elt deigen blank og jevn med en kjøkkenmaskin eller for hånd.
-
4Elt smøret inn i deigen til den er blank og glatt.
-
5Bland tranebær og hakkede valnøtter i deigen. Sett deigen til heving på et lunt sted i 1,5 time med et fuktig kjøkkenhåndkle over. Deigen skal heves til ca. dobbel størrelse.
-
6Form 11 små boller av 90–100 g og la dem heve under kjøkkenhåndkleet i ytterligere 30 minutter.
-
7Sett støpejernspannen i ovnen på en rist og varm opp pannen og ovnen til 210˚.
-
8Dryss litt mel i den varme støpejernspannen og fordel bollene i pannen.
-
9Pisk sammen et egg i en liten skål, pensle bollene med eggemassen og dryss på valnøtter og perlesukker.
-
10Stek bollene i 12–15 min til de er gylne. La bollene kjøle seg ned i pannen før de brytes.
-
11Server bollene direkte i pannen, og spis dem varme som de er eller med smør.