
Myke og luftige bryteboller med tranebær og valnøtter smaker fantastisk på brunsjbordet eller til ettermiddagskaffen. Den varme støpejernspannen gir en jevn og god steking av bollene som gjør både toppen og bunnen sprø, mens resten av bollen forblir luftig og myk.
Oppskriften er utarbeidet i samarbeid med Grødgrisen.
HOVEDINGREDIENSER
- Mel
Ingredienser
SLIK GJØR DU
Ingredienser
Deig:
- 2,5 dl lunken melk
- 25 g gjær
- 40 g melis
- 1 egg
- 400 g hvetemel
- 100 g fullkornsmel
- ½ ts grovt salt
- 1 ts kardemomme
- 80 g mykt smør (i terninger)
- 100 g tørkede tranebær
- 120 g valnøtter, hakkede (ev. ristede)
Ytterligere:
- 1 egg til pensling
- 1 ss perlesukker
- 1 liten håndfull valnøtter
-
SLIK GJØR DU
-
1Hell melken i en skål og løs opp gjæren i denne.
-
2Tilsett mel, melis, 1 egg, kardemomme og salt og rør rundt.
-
3Elt deigen blank og jevn med en kjøkkenmaskin eller for hånd.
-
4Elt smøret inn i deigen til den er blank og glatt.
-
5Bland tranebær og hakkede valnøtter i deigen. Sett deigen til heving på et lunt sted i 1,5 time med et fuktig kjøkkenhåndkle over. Deigen skal heves til ca. dobbel størrelse.
-
6Form 11 små boller av 90–100 g og la dem heve under kjøkkenhåndkleet i ytterligere 30 minutter.
-
7Sett støpejernspannen i ovnen på en rist og varm opp pannen og ovnen til 210˚.
-
8Dryss litt mel i den varme støpejernspannen og fordel bollene i pannen.
-
9Pisk sammen et egg i en liten skål, pensle bollene med eggemassen og dryss på valnøtter og perlesukker.
-
10Stek bollene i 12–15 min til de er gylne. La bollene kjøle seg ned i pannen før de brytes.
-
11Server bollene direkte i pannen, og spis dem varme som de er eller med smør.