- Mel
Ingredienser
- 300 g (2,5 kopp) mel (pluss ekstra for å kna ut deigen)
- 10 ml salt
- 2 ml sukker
- 20 ml smør, smeltet
- 10 g tørrgjær
- 250 g vann, lunkent
- Smør, mel eller egg pisket lett sammen
- Sesamfrø eller valmuefrø
-
SLIK GJØR DU
-
1Ha mel, salt, sukker, smør og gjær i en kjøkkenmaskin. Bland sammen med en deigkrok. Tilsett nok lunkent vann til deigen blir myk og klissete.
-
2Kna ut deigen i minst 10 minutter til den blir jevn og myk (ikke tørr og hard).
-
3Dekk til med en fuktig klut og sett på et lunt sted til den er doblet i størrelse. Dette tar omtrent 30–45 minutter.
-
4Sett ovnen på forvarme til 250 °C (230 °C varmluft). Smør inn en Le Creusets brødform i bunnen og på sidene.
-
5Dytt deigen tilbake og pass på at all luften er presset ut. Del deigen inn i 60 g store stykker og form til rundstykker med olje på hendene. Sett rundstykkene på brødformen, dekk til med lokk og sett til heving på et lunt sted til de er doblet i størrelse. Dette tar rundt 20 minutter.
-
6Legg på hva du vil ha av topping, forsiktig:
-
7Videre pensler du inn med smør og pisket egg og topper med frø eller havsalt
-
8ELLER strø over med mel og lag lette innsnitt på toppen
-
9Sett ovnen ned til 200 °C (190 °C varmluft) og skyv brødformen inn i ovnen. Stek i 15 minutter før du tar av lokket og steker i enda 10–15 minutter til det er brunet.