Coq au Vin-pai med hvitvin

VANSKELIGHET
Middels Middels
FORBEREDELSESTID
Over 2 timer Over 2 timer
MATLAGING
Under 2 timer Under 2 timer
ANTALL PERSONER
6-8 6-8
Coq au Vin-pai med hvitvin
En pai som du enkelt kan lage på forhånd. Du kan lage fyllet dagen før, og deretter bake den med lokket når du skal servere den. Perfekt til hverdagsmat, sammen med gode venner eller til piknik.
HOVEDINGREDIENSER
  • Kjøtt
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

REDUKSJON AV HVITVIN:
  • 3,5 dl hvitvin
  • 1 løk, grovhakket
  • 1 gulrot i skiver
  • 1 stilk selleri i skiver
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 kvaster frisk timian
  • 2 laurbærblad
PAIFYLL:
  • Olivenolje
  • 100 g røkt bacon, i små terninger
  • 200 g sjampinjong skåret i fire
  • 1 purre skåret i skiver
  • 1 sjalottløk skåret i skiver
  • 3 gulrøtter kuttet i store terninger
  • 1 helstekt grillet kylling (gjerne økologisk)
  • En håndfull persille, finhakket
  • Salt og pepper
  • 5 små poteter, skåret i to og ferdigkokt
SAUS:
  • 50 g smør
  • 2,5 dl kyllingbuljong
  • 2 ss maisenna
  • Litt vann
  • 2 ss grov sennep
TIL SLUT:
  • 2 pakker med ferdiglaget paideig
  • 1 egg
  • 1 ss melk
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Reduser hvitvinen: Varm en Le Creuset støpejernspanne (24 cm) på middels varme. Ha alle ingrediensene for vinreduksjonen i gryten, og kok opp. La det småkoke uten lokk til væsken er halvert. Ta av varmen, sikt grønnsaker og urter, og sett til side for avkjøling.
  • 2
    Lag paifyllet: Tørk pannen og sett på varmen igjen. Tilsett 1 ss olivenolje og stek baconet. Det skal være gyllent og sprøtt. Ta baconet ut av pannen, men la fettet være og sett til side.
  • 3
    Tilsett 1 ss olivenolje i baconfettet og stek soppen i dette i flere omganger, da de inneholder mye væske. Krydre hver omgang med salt og pepper. Når all soppen har fått farge, tar du dem opp og siler over en bolle slik at de drypper av.
  • 4
    Stek purre i pannen til den er gyllen, og ha den også i silen. Stek sjalottløken til den er gyllen og legg den til side på en tallerken. Stek gulrøttene i pannen, sett lokket på og la dem koke i 10 minutter, eller til de er møre og litt gylne.
  • 5
    Skrell kjøttet av kyllingen, og legg det i en stor bolle. Tilsett persille, alle de stekte grønnsakene, bacon og ferdigkokte poteter, og bland paifyllet godt sammen.
  • 6
    Lag sausen: Hell hvitvinreduksjonen og kyllingbuljongen i Le Creuset-støpejernsgryten (24 cm) og kok opp. Lag en tykk væske med maisennaen og litt kaldt vann, og sørg for at alle klumpene blir rørt ut. Rør den kokende sausen til den tykner. Tilsett sennep og smør, og smak til med salt og pepper etter smak. Fjern gryten fra varmen og bland paifyllet i sausen.
  • 7
    Gjør paien ferdig: Rull paideigene ut på bordet og legg dem oppå hverandre. Skjær dem i en sirkel som er litt større enn grytelokket. Hvis paideigen er for liten, kan du kjevle den ut mer med et kjevle. Lag mønster eller striper på overflaten av paideigen etter ønske med en kniv, og legg den i kjøleskapet i 20 minutter.
  • 8
    Varm ovnen til 180 °C (vanlig ovn).
  • 9
    Legg paideigen på paifyllet i pannen og press deigen opp av kantene slik at den holder seg tett. Bland egg og melk sammen, og pensle overflaten på deigen. Stek paien i ovnen i 40 minutter, eller til paideigen er sprø og gyllen. La paien avkjøles i 20 minutter før du serverer.