- Kjøtt
Ingredienser
- 3,5 dl hvitvin
- 1 løk, grovhakket
- 1 gulrot i skiver
- 1 stilk selleri i skiver
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 2 kvaster frisk timian
- 2 laurbærblad
- Olivenolje
- 100 g røkt bacon, i små terninger
- 200 g sjampinjong skåret i fire
- 1 purre skåret i skiver
- 1 sjalottløk skåret i skiver
- 3 gulrøtter kuttet i store terninger
- 1 helstekt grillet kylling (gjerne økologisk)
- En håndfull persille, finhakket
- Salt og pepper
- 5 små poteter, skåret i to og ferdigkokt
- 50 g smør
- 2,5 dl kyllingbuljong
- 2 ss maisenna
- Litt vann
- 2 ss grov sennep
- 2 pakker med ferdiglaget paideig
- 1 egg
- 1 ss melk
-
SLIK GJØR DU
-
1Reduser hvitvinen: Varm en Le Creuset støpejernspanne (24 cm) på middels varme. Ha alle ingrediensene for vinreduksjonen i gryten, og kok opp. La det småkoke uten lokk til væsken er halvert. Ta av varmen, sikt grønnsaker og urter, og sett til side for avkjøling.
-
2Lag paifyllet: Tørk pannen og sett på varmen igjen. Tilsett 1 ss olivenolje og stek baconet. Det skal være gyllent og sprøtt. Ta baconet ut av pannen, men la fettet være og sett til side.
-
3Tilsett 1 ss olivenolje i baconfettet og stek soppen i dette i flere omganger, da de inneholder mye væske. Krydre hver omgang med salt og pepper. Når all soppen har fått farge, tar du dem opp og siler over en bolle slik at de drypper av.
-
4Stek purre i pannen til den er gyllen, og ha den også i silen. Stek sjalottløken til den er gyllen og legg den til side på en tallerken. Stek gulrøttene i pannen, sett lokket på og la dem koke i 10 minutter, eller til de er møre og litt gylne.
-
5Skrell kjøttet av kyllingen, og legg det i en stor bolle. Tilsett persille, alle de stekte grønnsakene, bacon og ferdigkokte poteter, og bland paifyllet godt sammen.
-
6Lag sausen: Hell hvitvinreduksjonen og kyllingbuljongen i Le Creuset-støpejernsgryten (24 cm) og kok opp. Lag en tykk væske med maisennaen og litt kaldt vann, og sørg for at alle klumpene blir rørt ut. Rør den kokende sausen til den tykner. Tilsett sennep og smør, og smak til med salt og pepper etter smak. Fjern gryten fra varmen og bland paifyllet i sausen.
-
7Gjør paien ferdig: Rull paideigene ut på bordet og legg dem oppå hverandre. Skjær dem i en sirkel som er litt større enn grytelokket. Hvis paideigen er for liten, kan du kjevle den ut mer med et kjevle. Lag mønster eller striper på overflaten av paideigen etter ønske med en kniv, og legg den i kjøleskapet i 20 minutter.
-
8Varm ovnen til 180 °C (vanlig ovn).
-
9Legg paideigen på paifyllet i pannen og press deigen opp av kantene slik at den holder seg tett. Bland egg og melk sammen, og pensle overflaten på deigen. Stek paien i ovnen i 40 minutter, eller til paideigen er sprø og gyllen. La paien avkjøles i 20 minutter før du serverer.