-
SLIK GJØR DU
-
1
Bland sammen mel, sukker, tørrgjær og salt i kjøkkenmaskinens bolle med den medfølgende eltekroken.
-
2
Tilsett melk og romtemperert smør og rør i ca. 5 minutter til deigen er samlet og fuktig.
-
3
Legg deigen i en bolle drysset med mel, og dryss litt mel oppå deigen. Ha over plastfolie og la deigen heve i 2 timer
-
4
Fold deigen inn over seg selv et par ganger. Ha deigen tilbake i bollen, og sett den i kjøleskapet til over natten
-
5
Ta det kalde smøret ut av innpakningen og legg det i en frysepose eller en lynlåspose på minimum 4 liter.
-
6
Legg posen med smør på bordet og bruk et kjevle til å banke smøret flatt. Det skal ha en størrelse på 15 x 20 centimeter, være formet som et rektangel og være ca. 6 millimeter tykt.
-
7
Pakk rektangelet inn i plastfolie og legg det i kjøleskapet
-
8
Ha deigen ut på et meldrysset bord og rull den ut som et rektangel som måler 20 x 30 centimeter. Plasser deigen så den korte siden vender mot deg selv.
-
9
Legg det kalde smøret på den ene enden av deigen, så det dekker halvparten. Fold deigen over smøret og klem endene sammen så smøret er innkapslet.
-
10
Snu deigen 90 grader så den korte siden igjen vender mot deg selv og rull igjen ut deigen så den måler 20 x 30 centimeter. Fold først den øverste tredjedelen mot midten og deretter den nederste tredjedelen over (som når man bretter et forretningsbrev).
-
11
Rull igjen ut til et rektangel på 20 x 30 centimeter. Pakk inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i 30 minutter
-
12
Gjenta brev-foldingen og utrullingen til et rektangel to ganger til. Pakk inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i 1 time
-
13
Rull deigen ut til et rektangel på 25 x 60 centimeter.
-
14
Bruk en skarp kniv eller et pizzahjul til å skjære deigen ut i 6 rektangler på 10 x 25 centimeter hver. Det neste trinnet avgjør om du lager croissanter eller Pain au Chocolat
-
15
Croissanter:
-
16
Skjær hvert rektangel på den diagonale siden slik at det dannes to trekanter. Det vil gi 12 lange trekanter i alt.
-
17
Ta en trekant og plasser den foran deg så den brede enden vender mot deg. Rull den brede enden fremover for å lage en klassisk croissantform.
-
18
Plasser den på en stekeplate med bakepapir så samlingen på deigen vender ned. Gjør det samme med de resterende trekantene
-
19
Pain au Chocolat:
-
20
Skjær hvert rektangel over på midten så det dannes 2 rektangler på 10 x 12,5 centimeter.
-
21
Legg et stykke sjokolade i den korte enden av deigen og rull så deigen innkapsler det.
-
22
Plasser den på en stekeplate med bakepapir så samlingen på deigen vender ned. Gjør det samme med de resterende rektanglene
-
23
Pisk sammen eggeplomme og 1 ss melk i en liten bolle. Pensle croissanter / Pain au Chocolat med eggeblandingen.
-
24
Plasser stekeplaten på et lunt sted og la dem heve i minst 1 time. De skal heve til dobbelt størrelse.
-
25
Dekk eggeblandingen med plastfolie og sett i kjøleskapet
-
26
Varm opp ovnen til 190 °C
-
27
Pensle croissanter / Pain au Chocolat på nytt med eggeblandingen. Bak dem i 15–18 minutter til de er gylne