- Frukt
Ingredienser
- 350 g siktet bakemel
- 100 g fint rugmel
- 45 ml melis
- 1/2 ts bordsalt
- 300 g kaldt, saltet smør, i terninger
- 80 ml isvann
- 120 g demerarasukker
- 30 ml maisenna
- 5 ml malt kanel
- 1/2 ts malt muskatnøtt
- 30 ml brandy
- 60 ml matfløte
- 7–8 Pink Lady-epler, skrelt, uten kjerner og skåret i båter på 1/2 cm
- 30 g smør, i terninger
- Eggvask (1 egg lett pisket)
- 30 ml demararasukker|
- 100 g saltet smør
- 110 g demararasukker
- 250 ml matfløte
- 1 1/2 ts vaniljeekstrakt
- 1/2 ts havsalt
-
SLIK GJØR DU
-
1Til deigen tilsetter du siktet hvetemel, rugmel, melis og salt i kjøkkenmaskinen. Pulser for å lufte melet. Tilsett smøret og pulser med kjøkkenmaskinen til du får en grovt smulet sammensetning. Tilsett vannet og pulser til deigen formes. Ta ut deigen og press lett sammen. Pakk inn i plastfolie og sett til avkjøling i 1 time.
-
2Forvarm ovnen til 200 °C. Plasser langpannen på nederste hylle.
-
3Del deigen i to. Rull ut deigen på et skjærebrett der hvert stykke for en tykkelse på 3 mm. Sett inn basen og sidene på et klassisk firkantet fat fra Le Creuset. La den hvile i 10 minutter.
-
4I en stor blandeskål, visp sammen demerarasukker, maisenna, kanel, muskat, konjakk og matfløte. Tilsett eplene og snu og vend på dem slik at de blir dekket av blandingen.
-
5Tilsett eplene og saftene i deigen. Spre terningssmøret utover og dekk til med resten av deigen, enten ved å flette 2,5 cm med strimler eller med heldekking. Trim de overhengende kantene og klem sammen slik at de fester seg. Pensle med eggevask og strø på demerarasukkeret. Skjær tre snitt på toppen hvis deigen dekker hele flaten. Stek i 15 minutter på nederste rille. Reduser temperaturen til 180 °C, flytt langpannen til rillen i midten og stek i ytterligere 60–65 minutter. Dekk til med folie de siste 15–20 minuttene for å forhindre overbruning.
-
6Avkjøl på rist i 10 minutter. Server med fløtekaramellsaus og vaniljeis.
-
7Til fløtekaramellsausen. Smelt smøret i en kasserolle med middels varme. Tilsett sukker og stek til blandingen får en dyp karamellfarge, ca. 5–6 minutter. Tilsett matfløten og la det småkoke til blandingen blir tykkere, ca. 8–10 minutter. Rør inn vanilje og salt.