Dyp eplepai med søt-salt fløtekaramellsaus

VANSKELIGHET
Middels Middels
FORBEREDELSESTID
Under 30 minutter Under 30 minutter
MATLAGING
Under 30 minutter Under 30 minutter
ANTALL PERSONER
6-8 6-8
Dyp eplepai med søt-salt fløtekaramellsaus
Perfekt middag for en avskjedsfest. Smørdeig fylt med perfekte, møre epler med en delikat og rik fløtekaramellsaus.
HOVEDINGREDIENSER
  • Frukt
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

TIL PAIDEIGEN
  • 350 g siktet bakemel
  • 100 g fint rugmel
  • 45 ml melis
  • 1/2 ts bordsalt
  • 300 g kaldt, saltet smør, i terninger
  • 80 ml isvann
TIL FYLLET
  • 120 g demerarasukker
  • 30 ml maisenna
  • 5 ml malt kanel
  • 1/2 ts malt muskatnøtt
  • 30 ml brandy
  • 60 ml matfløte
  • 7–8 Pink Lady-epler, skrelt, uten kjerner og skåret i båter på 1/2 cm
  • 30 g smør, i terninger
  • Eggvask (1 egg lett pisket)
  • 30 ml demararasukker|
TIL FLØTEKARAMELLSAUSEN
  • 100 g saltet smør
  • 110 g demararasukker
  • 250 ml matfløte
  • 1 1/2 ts vaniljeekstrakt
  • 1/2 ts havsalt
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Til deigen tilsetter du siktet hvetemel, rugmel, melis og salt i kjøkkenmaskinen. Pulser for å lufte melet. Tilsett smøret og pulser med kjøkkenmaskinen til du får en grovt smulet sammensetning. Tilsett vannet og pulser til deigen formes. Ta ut deigen og press lett sammen. Pakk inn i plastfolie og sett til avkjøling i 1 time.
  • 2
    Forvarm ovnen til 200 °C. Plasser langpannen på nederste hylle.
  • 3
    Del deigen i to. Rull ut deigen på et skjærebrett der hvert stykke for en tykkelse på 3 mm. Sett inn basen og sidene på et klassisk firkantet fat fra Le Creuset. La den hvile i 10 minutter.
  • 4
    I en stor blandeskål, visp sammen demerarasukker, maisenna, kanel, muskat, konjakk og matfløte. Tilsett eplene og snu og vend på dem slik at de blir dekket av blandingen.
  • 5
    Tilsett eplene og saftene i deigen. Spre terningssmøret utover og dekk til med resten av deigen, enten ved å flette 2,5 cm med strimler eller med heldekking. Trim de overhengende kantene og klem sammen slik at de fester seg. Pensle med eggevask og strø på demerarasukkeret. Skjær tre snitt på toppen hvis deigen dekker hele flaten. Stek i 15 minutter på nederste rille. Reduser temperaturen til 180 °C, flytt langpannen til rillen i midten og stek i ytterligere 60–65 minutter. Dekk til med folie de siste 15–20 minuttene for å forhindre overbruning.
  • 6
    Avkjøl på rist i 10 minutter. Server med fløtekaramellsaus og vaniljeis.
  • 7
    Til fløtekaramellsausen. Smelt smøret i en kasserolle med middels varme. Tilsett sukker og stek til blandingen får en dyp karamellfarge, ca. 5–6 minutter. Tilsett matfløten og la det småkoke til blandingen blir tykkere, ca. 8–10 minutter. Rør inn vanilje og salt.