- Nøtter og kjerner
Ingredienser
- 250 g hvetemel
- 100 g melis
- Et dryss salt
- 200 g mykt smør
- 2 eggeplommer
- 150 g mykt smør
- 150 g sukker
- 3 egg
- 2 ts vaniljesukker
- 210 g macadamianøtter
- 110 g hvetemel
- 8–10 ferske fiken, skåret i skiver
- Melis
- Rømme eller pisket krem
-
SLIK GJØR DU
-
1Deig: Sikt hvetemel, melis og salt i en stor bolle. Smuldre smøret i blandingen med fingrene til det får en fast konsistens. Tilsett eggeplommer, og bland deigen raskt – unngå å jobbe for mye med den. Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.
-
2Paifyll: Visp smør, sukker og vaniljesukker lett med håndmikser. Tilsett eggene, et av gangen, og visp grundig mellom hvert (eggemassen kan godt se skilt ut, men samler seg når alle eggene er i og den er pisket godt sammen). Ha i macadamianøttene og vend dem forsiktig i deigen sammen med hvetemelet. Sett til side.
-
3Rull ut paideigen mellom to bakepapir. Den skal være ca 6 mm tykk. Avkjøl deigen i kjøleskapet i 10 minutter. Smør Le Creuset rektangulære kakeform med litt mykt smør og fyll i den avkjølte deigen. Ikke skjær av overflødig deig ennå. Stikk deigen noen ganger med en gaffel, og la den avkjøles igjen i 10 minutter i kjøleskapet.
-
4Forvarm ovnen til 180 °C (vanlig ovn)
-
5Skjær bort overflødig deig slik at den henger minst 1 cm over kanten. Legg et stykke bakepapir på deigen og fyll med bakekuler eller bønner for å blindbake. Stek paideigen i ovnen i 20 minutter.
-
6Ta bakepapiret og bakekulene/bønnene ut av formen og la paideigen avkjøles i kjøleskapet. Når den er avkjølt, heller du i paifyllet og pynter med fikenskiver. Stek paien i ovnen i 30 minutter, eller til den er gjennomstekt og fiknene er myke. Avkjøl paien, dryss med melis og server med for eksempel rømme eller pisket krem.