- Frukt
Ingredienser
- 250 g hvetemel
- 100 g melis
- Et dryss salt
- 200 g mykt smør
- 2 eggeplommer
- 1 kg frosne kirsebær (uten steiner)
- 100 g brunt sukker, pluss ekstra til å drysse på
- 1 vaniljestang
- 1 sitron
- 1 egg
- 1 ss melk
- Crème fraîche eller vaniljeis
-
SLIK GJØR DU
-
1Sikt hvetemel, melis og salt i en stor skål. Smuldre smøret i blandingen med fingrene til det har samme konsistens som rasp. Tilsett eggeplommer, og bland deigen raskt – unngå å jobbe for mye med den. Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.
-
2Når deigen er avkjølt, rulles den ut mellom to bakepapir til en tykkelse på cirka 5 mm. La deigen avkjøles i ytterligere 20 minutter i kjøleskapet før du skjærer den til.
-
3Strimlene til toppen av kaken skal være cirka 2 x 28 cm, og du trenger 10 stk. Når du har skåret dem til, setter du dem til kjøling igjen i minst 30 minutter. Det er viktig å kjøle ned deigen jevnlig. Da blir den enklere å jobbe med, og du får penest resultat når kaken er ferdig.
-
4Rens vaniljestangen, og skrap ut kornene. Ha dem i en Le Creuset stekepanne i støpejern (26 cm) sammen med kirsebær, brunt sukker samt finrevet skall og saft av sitronen. Kok opp, og reduser deretter varmen, slik at kirsebærene bare småkoker. Når bærene er myke, ha dem over i en skål. La saften bli i pannen, og kok den til en sirupskonsistens.
-
5Ha kirsebærene tilbake i pannen, og slå av varmen. La pannen kjøle seg av, og sett den deretter i kjøleskapet til kirsebærene er helt kalde. Dette er viktig, fordi deigen smelter hvis kakefyllet er varmt.
-
6Når kirsebærfyllet er avkjølt, flettes deigstrimlene på toppen. Bland egget og melken sammen, og pensle deigen. Dryss med brunt sukker, og sett kaken i kjøleskapet i 15 minutter.
-
7Varm ovnen til 180 °C (vanlig ovn).
-
8Bak kaken i 20–30 minutter til deigen er gyllen og kirsebærene bobler. Server varm med crème fraîche eller vaniljeis.