- Mel
Ingredienser
- 25 g gjær
- 1 ss honning
- 1 ss havsalt
- 6 dl lunkent vann
- 300 g fint durummel
- 350–400 g hvetemel
- 2–3 kvister med rosmarin
- 100 g små tomater
- 50 g sorte oliven
-
SLIK GJØR DU
-
1Smuldre gjæren i en stor bolle. Strø over salt og tilsett honning.
-
2Hell vannet i bollen og rør til gjæren er oppløst. Tilsett durummel.
-
3Rør deigen med en håndmikser med deigkroker, og tilsett hvetemelet litt etter litt. Rør deigen sammen i minst 10 minutter, jo lenger desto bedre. Den skal være myk og klistrete.
-
4Strø mel over deigen, dekk den med et kjøkkenhåndkle og sett den til heving på et lunt sted i én time.
-
5Sett ovnen på 250 °C.
-
6Sett en støpejernsgryte (gjerne en buffetgryte på 3,2 l/30 cm) med lokk i ovnen, og la den varme seg opp samtidig med ovnen. La gryten stå i den ferdig oppvarmede ovnen i minst 15 minutter før du har i deigen.
-
7Ta gryten ut, og legg deigen i den varme gryten. Trykk hele små tomater og oliven ned i deigen, og dryss over rosmarin og havsalt.
-
8Legg på lokket og sett gryten i ovnen. Bak brødet i 30 minutter med lokket på. Skru ovnen ned til 225 °C og ta av lokket. Bak brødet i ytterligere 10–15 minutter uten lokk. Avkjøl brødet på rist.
-
9Tips:
-
10Når du baker grytebrød, er det viktig at lokket ligger godt på slik at dampen ikke slipper ut. Vær oppmerksom på at de fleste støpejernsgryter har fenolhåndtak på lokket. Fenolhåndtak tåler opptil 200 °C. Du kan kjøpe stålhåndtak som tåler høyere temperaturer, til støpejernsgryter.