- Frukt
Ingredienser
- 250 g siktet bakemel
- 2 ss (30 ml) melis
- 1/4 ts bordsalt
- 150 g saltet smør, kaldt
- 1 eggeplomme
- 45–60 ml isvann
- 175 g saltet smør, mykt
- 175 g strøsukker
- 3 ekstra store egg
- 175 g mandelmel
- 4 ts (20 ml) siktet hvetemel
- 20 ml likør med tydelig preg av hasselnøtter (valgfritt) eller 1,5 ts vaniljeekstrakt
- 250 g (1 kopp) vann
- 750 g (3 kopper) hvitvin (Sauvignon Blanc)
- 110 g (1 til 2 kopper) mykt brunt sukker
- 1 vaniljestang, delt og frøene skrapt av
- 3 stjerneanis
- Skallet til 1 sitron
- 4–5 Bosc-pærer, faste, men ikke modne, skrelte
- 40 g hasselnøtter, grovhakket
- Melis, til å drysse over
-
SLIK GJØR DU
-
1Til butterdeigen setter du melet, melis og salt i kjøkkenmaskinen. La det pulsere til det er luftig. Tilsett smøret og kjør kjøkkenmaskinen til du får en grovt smulet sammensetning. Visp sammen eggeplommen med 45 ml vann, før du setter til melet. La det pulsere til det er samlet. Drypp over vannet du har igjen hvis du har en smulete deig. Ta ut deigen og press lett sammen. Pakk inn i plastfolie og sett til avkjøling i 1 time.
-
2Til frangipanen blander du smøret og strøsukkeret sammen til du får en kremaktig og jevn blanding. Tilsett eggene og miks til en blanding. Tilsett mandelmelet og hvetemel til baking og visp til det blir kremaktig. Løft inn likøren, hvis du bruker det, eller vaniljeekstrakt.
-
3Til de posjerte pærene setter du alle ingrediensene til porsjering i en dyp kasserolle. La det småkoke under stadig omrøring til sukkeret er løst opp. Senk pærene forsiktig ned i væsken og posjer i 20–25 minutter, mens du snur pærene flere ganger for å koke jevnt. Trekk ut fra varmen og la det svale ned i væsken.
-
4Dryss ut mel på et skjærebrett og rull ut deigen i en tykkelse på 3 mm. Sett inn basen og sidene på en Le Creuset Bakeware Square Fluted-paiform med smør. Prikk butterdeigen på overflaten med en gaffel og la den stå til avkjøling til den er fast.
-
5Sett ovnen på forvarme på 200 °C. Spre frangipanen ut jevnt over butterdeigbunnen. Del i to og ta kjernen ut av pærene. Skjær i tynne skiver før du plasserer pærene over frangipanen. Dryss hasselnøttene over rundt sidene. Stek i 10 minutter, før du setter ned temperaturen til 180 °C og steker videre i 45–50 minutter. Dekk til med folie i de siste 10 minuttene hvis det brunes for fort.
-
6Kokkens merknad: Væske som er holdt av til posjering kan kokes ned til det er tykt som sirup. Serveres sammen med terten og løs pisket krem.