Fransk eplekake med karamelliserte epler

VANSKELIGHET
Middels Middels
MATLAGING
Under 1 time Under 1 time
ANTALL PERSONER
4-6 4-6
Fransk eplekake med karamelliserte epler
Den tradisjonelle oppskriften på Tarte Tatin består av karamelliserte eplebiter bakt i ovnen med butterdeig på toppen. Det aller beste resultatet får du ved å bake paien i støpejernsform.
HOVEDINGREDIENSER
  • Frukt
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 5 store dessertepler, f. eks. Belle de Boskoop eller Golden Delicious
  • 2 ss sitronsaft
  • 75 g sukker/melis
  • 75 g smør
  • 225 g butterdeig
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Forvarm ovnen til 200 °C.
  • 2
    Skrell eplene og del dem i fire. Drypp sitronsaft over bitene, slik at de ikke blir brune.
  • 3
    Bland smør og sukker i Tarte Tatin-formen og smelt det på komfyren ved lav til middels varme, mens du rører i formen. Fortsett å røre rundt til blandingen begynner å karamellisere og får en lett gyllenbrun farge.
  • 4
    Slå av varmen og la blandingen avkjøles litt. Blandingen vil bli litt mørkere på grunn av varmen i formen.
  • 5
    Plasser eplene rundt i formen til bunnen er helt dekt.
  • 6
    Rull butterdeigen ut til et rundt lokk som er litt større enn toppen av formen.
  • 7
    Legg deigen over eplene og trykk den lett ned over bitene og rundt kantene, slik at eplene blir sittende på deigen når den ferdige paien vendes ut. Det behøver ikke å se perfekt ut, da det rustikke utseendet er noe av sjarmen ved en Tarte Tatin.
  • 8
    Lag 5 små huller i toppen av butterdeigen og sett formen i den forvarmede ovnen. Bak paien på øverste rille i 15-20 min., til butterdeigen har hevet seg og blitt gyllenbrun.
  • 9
    La paien hvile i 5 min., før du skjærer den løs rundt kantene med en kniv. Vend den deretter ut på et flatt fat og server med pisket krem eller crème fraîche.