- Melkeprodukter
Ingredienser
- 25 g hasselnøtter
- 225 g lyst speltmel eller vanlig hvetemel, pluss ekstra til å drysse over
- 125 g svært kaldt usaltet smør eller plantebasert usaltet smør i terninger
- 300 g myk geitost eller myk vegansk ost
- 1 teskje honning eller lønnesirup
- En liten bunt timian eller oregano, blader plukket
- 3 spiseskjeer kapers
- En liten bunt persille, blader og stilker grovhakket
- Saften og det ytre skallet til ½ sitron, ikke vokset
- Usaltet smør eller vegansk smør, for å smøre
- 8 fiken, skåret
- 1 økologisk egg, lettpisket, eller en dæsj plantebasert melk
- 50 g hasselnøtter, ristet og grovhakket
- Salatblader med sitron
-
SLIK GJØR DU
-
1Ovnstemperatur: 220 °C / 220 °C vifte / gassmerke 6.
-
2Først lager du butterdeigen. Ha hasselnøttene i kjøkkenmaskinen og bland godt sammen til du får fine smuler, men pass på at du ikke overdriver og blander til smør.
-
3Tilsett mel og en halv teskje havsalt i flak, før du rører taktfast rundt noen få ganger til alt er jevnt blandet.
-
4Nå har du i smør og rører taktfast rundt igjen til det ligner på brødsmuler.
-
5Videre, mens motoren kjører, tilsetter du 2–3 spiseskjeer iskaldt vann, en spiseskje av gangen til det blir til en ball av deig.
-
6Ta deigen ut av kjøkkenmaskinen, gjør den flat og rundt før du pakker den inn i et rent kjøkkenhåndkle eller bakepapir og setter i kjøleskapet for å kjøle seg i en halvtime.
-
7Sett på forvarme: 220 °C / 220 °C vifte / gassmerke 6.
-
8Du bruker samme kjøkkenmaskin, og tilsetter samtidig geitost, honning, bladene fra 4 timiankvister, kapers, persille, sitronsaft og det ytre sitronskallet. Smak til med salt og pepper og bland godt sammen i noen få sekunder til du får en kremete blanding ispedd urter og kapers.
-
9Smør inn en Le Creuset 28 cm rillet flan- og puddingfat med litt smør eller vegansk smør.
-
10Når butterdeigen er avkjølt, tar du den ut av kjøleskapet på benken du har drysset med mel og kjevler ut deigen til den er 30 cm rund og 1 cm tykk, og snur den mens du kjevler for å passe på at den holder seg rund. Rull opp på kjevlen og flytt forsiktig til et flan- og puddingfat med riller, noe som gjør at overflødig butterdeig henger over kanten.
-
11Spre blandingen med geitost ut på butterdeigens bunn. Topp med fiken, vær raus da de krymper noe i ovnen.
-
12Videre folder du butterdeigens snipper over fikenene for å holde dem på plass før du pensler snippene med lett pisket egg eller plantebasert melk og krydrer over det hele med salt og pepper.
-
13Stek i ovnen i 35–45 minutter til de er brunet, dryss over 50 g hakkede hasselnøtter i de siste 5 minuttene for å riste.
-
14Ha til avkjøling på stekebrettet i 10 minutter før du topper med det du har igjen av timian og oregano.
-
15Serveres med blader tilsatt sitronsaft.