Galette med fiken, timian og geitost

VANSKELIGHET
Middels Middels
FORBEREDELSESTID
Under 30 minutter Under 30 minutter
MATLAGING
Under 1 time Under 1 time
ANTALL PERSONER
4-6 4-6
Anna Jones
Galette med fiken, timian og geitost
«Denne galetten, fylt med pure laget av hasselnøtter og kapers og geitost tilsatt urter, dukker ofte opp hjemme hos meg når jeg har en pose full av fiolette fiken med samme essens som syltetøy. Jeg lager denne nydelige terten med et par store salater til en sommerlunsj for seks personer – den ville servere fire med en sidesalat. Ovnsbaker du fikenene får du frem deres syltetøyaktige smak, og kan komme unna med det selv om de er litt umodne eller noe overmodne.» – Anna Jones
HOVEDINGREDIENSER
  • Melkeprodukter
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

TIL BUTTERDEIGEN
  • 25 g hasselnøtter
  • 225 g lyst speltmel eller vanlig hvetemel, pluss ekstra til å drysse over
  • 125 g svært kaldt usaltet smør eller plantebasert usaltet smør i terninger
TIL FYLLET
  • 300 g myk geitost eller myk vegansk ost
  • 1 teskje honning eller lønnesirup
  • En liten bunt timian eller oregano, blader plukket
  • 3 spiseskjeer kapers
  • En liten bunt persille, blader og stilker grovhakket
  • Saften og det ytre skallet til ½ sitron, ikke vokset
  • Usaltet smør eller vegansk smør, for å smøre
  • 8 fiken, skåret
  • 1 økologisk egg, lettpisket, eller en dæsj plantebasert melk
  • 50 g hasselnøtter, ristet og grovhakket
TIL SERVERING
  • Salatblader med sitron
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Ovnstemperatur: 220 °C / 220 °C vifte / gassmerke 6.
  • 2
    Først lager du butterdeigen. Ha hasselnøttene i kjøkkenmaskinen og bland godt sammen til du får fine smuler, men pass på at du ikke overdriver og blander til smør.
  • 3
    Tilsett mel og en halv teskje havsalt i flak, før du rører taktfast rundt noen få ganger til alt er jevnt blandet.
  • 4
    Nå har du i smør og rører taktfast rundt igjen til det ligner på brødsmuler.
  • 5
    Videre, mens motoren kjører, tilsetter du 2–3 spiseskjeer iskaldt vann, en spiseskje av gangen til det blir til en ball av deig.
  • 6
    Ta deigen ut av kjøkkenmaskinen, gjør den flat og rundt før du pakker den inn i et rent kjøkkenhåndkle eller bakepapir og setter i kjøleskapet for å kjøle seg i en halvtime.
  • 7
    Sett på forvarme: 220 °C / 220 °C vifte / gassmerke 6.
  • 8
    Du bruker samme kjøkkenmaskin, og tilsetter samtidig geitost, honning, bladene fra 4 timiankvister, kapers, persille, sitronsaft og det ytre sitronskallet. Smak til med salt og pepper og bland godt sammen i noen få sekunder til du får en kremete blanding ispedd urter og kapers.
  • 9
    Smør inn en Le Creuset 28 cm rillet flan- og puddingfat med litt smør eller vegansk smør.
  • 10
    Når butterdeigen er avkjølt, tar du den ut av kjøleskapet på benken du har drysset med mel og kjevler ut deigen til den er 30 cm rund og 1 cm tykk, og snur den mens du kjevler for å passe på at den holder seg rund. Rull opp på kjevlen og flytt forsiktig til et flan- og puddingfat med riller, noe som gjør at overflødig butterdeig henger over kanten.
  • 11
    Spre blandingen med geitost ut på butterdeigens bunn. Topp med fiken, vær raus da de krymper noe i ovnen.
  • 12
    Videre folder du butterdeigens snipper over fikenene for å holde dem på plass før du pensler snippene med lett pisket egg eller plantebasert melk og krydrer over det hele med salt og pepper.
  • 13
    Stek i ovnen i 35–45 minutter til de er brunet, dryss over 50 g hakkede hasselnøtter i de siste 5 minuttene for å riste.
  • 14
    Ha til avkjøling på stekebrettet i 10 minutter før du topper med det du har igjen av timian og oregano.
  • 15
    Serveres med blader tilsatt sitronsaft.