- Mel
Ingredienser
- 100 g smør (saltet)
- 100 g rørsukker
- 75 g mørk sirup
- 1/2 ts appelsinblomstvann (kan utelates)
- 1 ts pottaske
- 1/2 ss vann
- 280 g Aneliese glutenfri melblanding (eller 330 g Schär Universalblanding)
- 1 ts støtt kanel
- 1/2 ts ingefær
- 1/2 ts allehånde
- 25 g hakkede mandler
- 25 g kandisert appelsinskall (finhakket)
- Baking: 6–8 minutter
- Trekketid: 1 dag
- 32-48 stk
- 1,5 L kasserolle i støpejern
- cookies bakeplate
-
SLIK GJØR DU
-
1Ovn: varmluft 200 °C (forvarmet)
-
2Ha smør, rørsukker, sirup og appelsinblomstvann i 1.5 l klassisk sausekjele i støpejern, og varm den opp ved middel varme til smøret smelter helt.
-
3Ta sausekjelen av varmen. Rør pottaske og vann sammen i en liten skål og hell innholdet i den varme sirupen. Rør godt og la den kjøle seg ned til romtemperatur.
-
4Bland alle de tørre ingrediensene sammen i en bolle. Finhakk det kandiserte appelsinskallet og sett det til side.
-
5Hell ca. 2 ss av melblandingen i sausekjelen, og rør deigen med en deigskrape. Hell melet i to omganger, og rør godt mellom hver ingrediens du tilsetter. Tilsett hakkede mandler og kandisert appelsinskall, og rør deigen til det ikke lenger er synlig mel. Ta deigen ut av sausekjelen, pakk den i et stykke plastfolie og rull den til en pølse på ca. 5 cm i diameter.
-
6Sett deigen til kjøling, og la den trekke til dagen etter (har du det travelt, kan du la den trekke i ca. 2 timer).
-
7TIPS: Vend deigen et par ganger de første 30 minuttene den ligger til kjøling, slik at pølsen blir så rund som mulig uten flate sider.
-
8Dagen etter: Ta ut deigen, pakk den ut og skjær pølsen i midten. Pakk den ene halvparten i plastfolie igjen, og sett den til kjøling mens du jobber med den andre halvdelen.
-
9Skjær av ca. 3–5 mm tykke skiver med en veldig skarp kniv. Sett dem på bakeplaten med god avstand mellom hver kake. Det gjør ikke noe om skiven knekker på midten. Stykkene kan plasseres på bakeplaten oppå hverandre.
-
10Bak brunkakene i ca. 6–8 minutter på den midterste rillen til de er gylne. (Steketiden avhenger av hvor tykke småkakene er og kan variere fra ovn til ovn).
-
11Flytt brunkakene til en rist og la dem kjøle seg ned.
-
12Ha de avkjølte brunkakene i en kakeboks, og sett den på et kjølig sted, så holder de seg ferske i flere uker.
-
13TIPS: Den rå deigen holder seg på kjøling i et par uker, så du kan lage deigen i god tid før julestria begynner.