- Fisk og skalldyr
Ingredienser
- 400 g fersk lakseside uten ben
- 45 g sukker
- 45 g havsalt
- Saft og skall av 1 appelsin
- Saft av 1 sitron
- 2 shots gin (valgfritt)
- 3–4 rå rødbeter, skrelt og grovrevet (spar 1 ss til rødbetesaltet)
- 1 ss revet rødbete
- 30 g Maldon havsalt
- Grønnkål, revet i passe store biter (uten stilk)
- Nori-tangark, skåret i strimler
- Smaksnøytral olje til steking
-
SLIK GJØR DU
-
1Dagen før:
-
2Gravlaks med rødbete:
-
3Legg laksen med skinnsiden ned i et stort Le Creuset Heritage rektangulært fat, 32 cm.
-
4Lag marinaden ved å røre sammen sukker, havsalt, appelsinsaft og skall, gin (hvis du bruker det), sitronsaft og revet rødbete. Fordel marinaden over laksen og gni den godt inn. Bruk eventuelt plasthansker, siden rødbeten farger mye.
-
5Pakk laksen inn i plastfolie, og legg den tilbake i fatet med en tallerken oppå. Legg noe tungt oppå som presser ned laksen (f.eks. en liter melk), og sett fatet i kjøleskapet over natten.
-
6Rødbetesalt:
-
7Sett ovnen på 100 °C
-
8Bland den skjefullen med rødbete som du satte til side, med Maldon-saltet. Fordel det på en bakeplate kledd med bakepapir, og la det tørke i ovnen i minst 2 timer. Saltet skal være helt tørt. Når saltet er kjølt av, heller du det i et glass med tettsittende lokk.
-
9På dagen:
-
10Skrap marinaden av laksen og tørk forsiktig av overflødige rester med et vått kjøkkenhåndkle. Skjær laksen i tynne skiver med en skarp kniv, uten å få med skinnet. Dette kaster du.
-
11Lag grønnkålschipsene rett før servering ved å fritere stykker av grønnkål i litt olje på pannen. Stek det på middels til høy varme til det er sprøtt.
-
12Stek deretter nori-strimlene til de er sprø.
-
13Bland gurkemeie i sauerkrauten til den får en flott gyllen farge.
-
14Anrett et par skiver marinert laks på en tallerken med et par skjefuller crème fraîche. Pynt med polkabeter og sauerkraut, og dryss grønnkålschips og sprø nori over. Avslutt med et lite dryss rødbetesalt over retten.