Gravlaks med rødbete

VANSKELIGHET
Enkel Enkel
MATLAGING
Under 30 minutter Under 30 minutter
ANTALL PERSONER
2-4 2-4
Gravlaks med rødbete
Ikke bare ser denne gravlaksen med rødbete fantastisk ut på tallerkenen, den er også lett å tilberede, siden den bare skal marinere over natten. Dagen etter er laksen myk og krydret og har fått en vakker burgunderrød farge av rødbetene. Vil du bruke laksen til forrett? Anrett den med rødbetesalt, grønnkålschips, sprø nori, fennikel, polkabeter, sauerkraut med gurkemeie og crème fraîche.
HOVEDINGREDIENSER
  • Fisk og skalldyr
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

Gravlaks med rødbete:
  • 400 g fersk lakseside uten ben
  • 45 g sukker
  • 45 g havsalt
  • Saft og skall av 1 appelsin
  • Saft av 1 sitron
  • 2 shots gin (valgfritt)
  • 3–4 rå rødbeter, skrelt og grovrevet (spar 1 ss til rødbetesaltet)
Rødbetesalt:
  • 1 ss revet rødbete
  • 30 g Maldon havsalt
Grønnkålschips og sprø nori:
  • Grønnkål, revet i passe store biter (uten stilk)
  • Nori-tangark, skåret i strimler
  • Smaksnøytral olje til steking
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Dagen før:
  • 2
    Gravlaks med rødbete:
  • 3
    Legg laksen med skinnsiden ned i et stort Le Creuset Heritage rektangulært fat, 32 cm.
  • 4
    Lag marinaden ved å røre sammen sukker, havsalt, appelsinsaft og skall, gin (hvis du bruker det), sitronsaft og revet rødbete. Fordel marinaden over laksen og gni den godt inn. Bruk eventuelt plasthansker, siden rødbeten farger mye.
  • 5
    Pakk laksen inn i plastfolie, og legg den tilbake i fatet med en tallerken oppå. Legg noe tungt oppå som presser ned laksen (f.eks. en liter melk), og sett fatet i kjøleskapet over natten.
  • 6
    Rødbetesalt:
  • 7
    Sett ovnen på 100 °C
  • 8
    Bland den skjefullen med rødbete som du satte til side, med Maldon-saltet. Fordel det på en bakeplate kledd med bakepapir, og la det tørke i ovnen i minst 2 timer. Saltet skal være helt tørt. Når saltet er kjølt av, heller du det i et glass med tettsittende lokk.
  • 9
    På dagen:
  • 10
    Skrap marinaden av laksen og tørk forsiktig av overflødige rester med et vått kjøkkenhåndkle. Skjær laksen i tynne skiver med en skarp kniv, uten å få med skinnet. Dette kaster du.
  • 11
    Lag grønnkålschipsene rett før servering ved å fritere stykker av grønnkål i litt olje på pannen. Stek det på middels til høy varme til det er sprøtt.
  • 12
    Stek deretter nori-strimlene til de er sprø.
  • 13
    Bland gurkemeie i sauerkrauten til den får en flott gyllen farge.
  • 14
    Anrett et par skiver marinert laks på en tallerken med et par skjefuller crème fraîche. Pynt med polkabeter og sauerkraut, og dryss grønnkålschips og sprø nori over. Avslutt med et lite dryss rødbetesalt over retten.