
Gjørs er en smakfull og allsidig spisefisk, som dessverre er litt oversett i kjøledisken. Kjøttet er fast, og derfor egner den seg spesielt godt til å bli grillet. I denne oppskriften blir den skinnstekte fisken servert med en aromatisk safran-aioli, som er enkel å lage, og lekre, grønne grønnsaker. En rett som er opplagt å lage under åpen himmel.
Denne oppskriften er opprinnelig utviklet for å lages på bål, der støpejernspannen/gryten plasseres på en grillrist eller oppå fire steiner som ligger i glørne. Det er viktig at støpejernet ikke står rett i glørne. Hvis du ikke har et bål, kan du fint bruke produktene på grillen eller komfyren og tilberede retten der.
HOVEDINGREDIENSER
- Fisk og skalldyr
Ingredienser
SLIK GJØR DU
Ingredienser
- 4 stykker gjørs
- 2 bunter asparges, trimmet
- En håndfull salturt
- Saften av en halv sitron
- Olivenolje
- Salt og pepper
Safran-aioli:
- 2 eggeplommer
- 1 fedd hvitløk, knust i en morter med litt salt
- 1 ts dijonsennep
- 1 dl solsikkeolje
- 0,5 dl olivenolje
- 1 ss hvitvinseddik
- ¼ dl kokende vann med en klype safran
- Salt og pepper
-
SLIK GJØR DU
-
1Safran-aioli:
-
2Ha eggeplommer, hvitløk og dijonsennep i en bolle. Bland sammen de to typene av olje og tilsett det litt etter litt i eggeplommene samtidig som du pisker. Det er svært viktig at du tilsetter oljen langsomt, slik at aiolien ikke skiller seg. Se vårt TIPS nedenfor hvis aiolien skulle skille seg.
-
3Når all oljen er tilsatt, tilsetter du hvitvinseddik og safranvann. Smak til med salt og pepper, og sett til side
-
4Gjørs og grønnsaker:
-
5Varm opp en grillpanne i støpejern. Ha olivenolje på skinnet av fisken, og krydre med salt og pepper. Plasser fisken på grillpannen med skinnsiden ned.
-
6Vend asparges og salturt i litt olivenolje, og krydre med salt og pepper. Stek grønnsakene på grillpannen sammen med fisken.
-
7Når skinnet på fisken er sprøtt, og fisken er stekt halvt igjennom, snur du den. Grill i ytterligere 2 minutter på kjøttsiden. Vend også grønnsakene. Klem sitronsaft over både fisken og grønnsakene.
-
8Server fisken med deilige grillede grønnsaker og en skjefull safran-aioli.
Tips:
Hvis du skulle være så uheldig at aiolien skiller seg, så er det mulig å redde den. Ha en eggeplomme i en ren bolle. Mens du pisker, tilsetter du en spiseskje av den skilte aiolien om gangen, til du har brukt alt, og du får en ny, lekker aioli.
