- Fisk og skalldyr
Ingredienser
- 2 ½ dl rapsolje (romtemperert)
- 75–100 g ramsløk
- 2 eggeplommer
- 1 knivsodd salt
- ½ ts sennep
- 1 ts sitronsaft
- 24-32 sjøkrepshaler
- 2 ss salt
- 2 ss sukker
- 8-10 rosmarinkvister (eller vanlige grillpinner)
- 2 sitroner, delt i fire biter
-
SLIK GJØR DU
-
1Ramsløkmajones: Skyll ramsløken og blend den med rapsolje i ca. 5–8 minutter. Sil den grønne oljen.
-
2Pisk eggeplommene med salt, sennep og sitronsaft til de er luftige.
-
3Tilsett den grønne oljen litt om gangen i en tynn stråle under kontinuerlig pisking, til majonesen får en tykk konsistens. Desto mer olje du tilsetter, jo tykkere blir konsistensen. Smak til med salt, pepper og muligens litt mer sitronsaft.
-
4Grillet sjøkreps med ramsløkmajones: Rens sjøkrepsen og fjern den mørke tarmen. Den enkleste måten å gjøre dette på er ved hjelp av en liten pinsett, eller ved å skjære halen forsiktig opp langs ryggen.
-
5Legg halene i en langpanne og strø på salt og sukker. La halene stå i kjøleskapet i 1 ½ time til de er lettgravet.
-
6Skyll det gjenværende sukkeret og saltet av sjøkrepshalene med kaldt vann.
-
7Sett halene på rosmarinpinnene og grill i ca. 1-2 minutter på hver side på en glohet grillplate eller -panne. Grill samtidig sitronbåtene til de får god farge. La halene stå i noen minutter før de serveres.
-
8Serveren sjøkrepsen med brød, grillet sitron og grønn majones.
-
9Tips:
-
10Du kan lettgrave både skalldyr og fisk før tilberedning for å gjøre kjøttet fastere. Denne prosessen er ikke nødvendig, men gjør det enklere å grille, siden fisken slipper risten eller pannen lettere.