- Mel
Ingredienser
- 25 g gjær
- 1½ dl lunkent vann
- 1 ts havsalt
- 2 ts honning
- 1 egg
- ½ dl olivenolje
- 75 g grahamsmel (sammalt hvete)
- ca. 300 g hvetemel
- 1 egg eller olivenolje til pensling
- 1 ss havsalt
- 3 ss sesamfrø
- 3 ss nigellafrø
- 1 ss provencekrydder
-
SLIK GJØR DU
-
1Smuldre gjæren i en bolle. Hell over lunkent vann, og rør i havsalt og honning.
-
2Bland egget i deigen sammen med olivenoljen.
-
3Tilsett de to melsortene og elt deigen til den er glatt og smidig.
-
4Legg deigen i en bolle og dryss litt mel over. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle, sett den på et lunt sted og la deigen heve i en times tid.
-
5Sett ovnen på 175 °C.
-
6Vend deigen ut på et melete bord og elt den godt. Del deigen i små kuler, og rull disse ut til tynne stenger (på tykkelse med en blyant).
-
7Legg stengene på en bakeplate og etterhev i 15–20 minutter.
-
8Pensle grissiniene med sammenvispet egg eller olivenolje.
-
9Bland salt, frø og provencekrydder i en bolle, og strø blandingen over grissiniene.
-
10Stek grissiniene i 20–25 minutter. Avkjøl grissiniene på rist. De skal være helt kalde før de legges i en tett boks.
-
11Tips:
-
12Du kan eventuelt sette den tildekte deigen til heving i ovnen, med bare ovnslampen på. Varmen fra ovnslampen er nok til at ovnen blir lun og fin til heving. Hvis grissiniene har myknet og mistet noe av sprøheten, kan de ristes i 3–4 minutter i ovn på 150 °C så de blir sprøe igjen.