- Brød og korn
Ingredienser
- 10 g gjær
- 1 ss salt
- 1 ss honning
- 5 dl kaldt vann
- 200 g blandede kjerner (f.eks. solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø, knuste hvete- og rugkjerner)
- 500–600 g fint durummel
- 1 ss hvetemel
- 2 ss blandede kjerner
-
SLIK GJØR DU
-
1Smuldre gjæren i en bolle, dryss over salt og tilsett honning. Hell i vannet og rør til gjæren er oppløst.
-
2Tilsett kjerner og frø og bland alt godt sammen.
-
3Ha i melet litt av gangen, mens du rører i minst ti minutter.
-
4Deigen skal være klissete, så bruk heller litt for lite mel enn litt for mye. Dryss litt mel over deigen og dekk bollen med plastfolie.
-
5Sett bollen i kjøleskapet, og la deigen heve i 12–15 timer eller mer.
-
6Sett ovnen på 250 °C. Sett en støpejernsgryte (4,1 l/27 cm) med lokk i ovnen. La gryten varme seg opp sammen med ovnen, og la den stå i den varme ovnen i ytterligere 15 minutter slik at den blir godt gjennomvarm.
-
7Ta deretter gryten ut og hell deigen i den varme gryten. Legg på lokket og sett gryten i ovnen. Bak brødet i 30 minutter med lokket på.
-
8Skru ovnen ned til 225 °C og ta av lokket. Strø mel og kjerner over brødet.
-
9Bak brødet i ytterligere 10–15 minutter uten lokk.
-
10Ta gryten ut av ovnen og vend brødet ut på en rist.
-
11Avkjøl brødet på risten før du skjærer det opp.