Grytebrød med frø og kjerner

VANSKELIGHET
Middels Middels
MATLAGING
Under 2 timer Under 2 timer
ANTALL PERSONER
4-6 4-6
Grytebrød med frø og kjerner
Et saftig og mykt frøbrød som egner seg ypperlig til brunsj, frokost eller som porsjonsbrød.
HOVEDINGREDIENSER
  • Brød og korn
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 10 g gjær
  • 1 ss salt
  • 1 ss honning
  • 5 dl kaldt vann
  • 200 g blandede kjerner (f.eks. solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø, knuste hvete- og rugkjerner)
  • 500–600 g fint durummel
Strø
  • 1 ss hvetemel
  • 2 ss blandede kjerner
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Smuldre gjæren i en bolle, dryss over salt og tilsett honning. Hell i vannet og rør til gjæren er oppløst.
  • 2
    Tilsett kjerner og frø og bland alt godt sammen.
  • 3
    Ha i melet litt av gangen, mens du rører i minst ti minutter.
  • 4
    Deigen skal være klissete, så bruk heller litt for lite mel enn litt for mye. Dryss litt mel over deigen og dekk bollen med plastfolie.
  • 5
    Sett bollen i kjøleskapet, og la deigen heve i 12–15 timer eller mer.
  • 6
    Sett ovnen på 250 °C. Sett en støpejernsgryte (4,1 l/27 cm) med lokk i ovnen. La gryten varme seg opp sammen med ovnen, og la den stå i den varme ovnen i ytterligere 15 minutter slik at den blir godt gjennomvarm.
  • 7
    Ta deretter gryten ut og hell deigen i den varme gryten. Legg på lokket og sett gryten i ovnen. Bak brødet i 30 minutter med lokket på.
  • 8
    Skru ovnen ned til 225 °C og ta av lokket. Strø mel og kjerner over brødet.
  • 9
    Bak brødet i ytterligere 10–15 minutter uten lokk.
  • 10
    Ta gryten ut av ovnen og vend brødet ut på en rist.
  • 11
    Avkjøl brødet på risten før du skjærer det opp.