- Brød og korn
Ingredienser
- 500 g vanlig mel
- 3,5 dl vann
- 1 ts tørrgjær
- Grovt havsalt
- Vegetabilsk olje
- Olivenolje
-
SLIK GJØR DU
-
1Ha mel, vann, gjær og salt i bollen til en kjøkkenmaskin utstyrt med en eltekrok. Bland på middels hastighet til deigen er jevn og elastisk, 5 til 10 minutter. Avhengig av størrelsen på bollen må du kanskje stoppe kjøkkenmaskinen og fjerne deigen fra eltekroken hvis deigen ikke eltes riktig. Når deigen ser glatt ut, kutter du av en bit og strekker den. Hvis den kan strekkes til den er gjennomsiktig, er den eltet nok. Hvis ikke, fortsetter du å elte.
-
2Fjern bollen fra kjøkkenmaskinen og dekk til med lokk eller plastfolie. La deigen heve til den er doblet i størrelse og ikke springer tilbake når du trykker en finger inn i den (ca. 2 til 4 timer)
-
3Vend deigen ut på en arbeidsflate og elt for å slippe ut gassen og fordele gjæren. Form den til en ball, dekk til med et håndkle og la stå i 10 minutter for å la gluteninnholdet hvile.
-
4Form deigen til en tett kule – jo strammere jo bedre – ved å rulle den på arbeidsflaten mellom håndflatene.
-
5Smør bunnen og sidene av en Le Creuset 24 cm Signature rund støpejernsgryte med vegetabilsk olje. Legg deigen i midten av gryten og sett på lokket. La deigen heve igjen, 30 til 60 minutter (mindre hvis været er veldig varmt og fuktig, mer hvis det er kaldt).
-
6Forvarm ovnen til 230 °C.
-
7Smør forsiktig overflaten av deigen med en spiseskje olivenolje, eller mer om ønskelig. Snitt brødet med en skarp kniv eller barberblad, og lag et kryss eller merke. Dette gjør at deigen kan utvide seg. Dryss salt på deigen. Dekk til gryten og sett den i ovnen.
-
8Etter 30 minutter tar du av lokket, reduser ovnstemperaturen til 190 °C og fortsett å steke til brødet har fått en brun skorpe og er gjennomstekt. Det skal ha en innvendig temperatur på ca. 90 °C når det er ferdig.
-
9La brødet hvile på en rist i minst 30 minutter, slik at det blir ferdigstekt på innsiden.