Damping 101: Hvordan dampe med Le Creuset

Image without a name

Damping er en fuktig varmebehandling som bruker den stigende dampen fra kokende vann for å overføre varme til maten i nærheten. Maten holdes separat (ingen direkte kontakt) fra det kokende vannet og dampen som slippes ut gjør at maten bevarer fasong, farge, næringsstoffer, smak og sammensetning.

Image without a name

Hvorfor dampe?

Damping er ideelt for lette og friske måltider, og bevarer godt delikate råvarer – fra grønnsaker, fisk og kylling til melboller – uten unødig bruk av olje eller smør.

Hvilken størrelse skal dampkokeren være?

Le Creusets trelags stor dampinnsats i rustfritt stål (24 cm) passer til alle grytene vi fører, med diameter på 20 cm, 22 cm og 24 cm. Le Creusets trelags dampinnsats i rustfritt stål (20 cm) har bunn med kant som passer til gryter i rustfritt stål på 16 cm, 18 cm og 20 cm.

Hvor mye vann eller væske bør jeg bruke?

En god tommelfingerregel er at du alltid fyller Le Creusets gryte med vann eller væske, omtrent tre fjerdedeler fra bunnen av dampkokerens dørslag. Trikset med dampkoker er at det kokende vannet aldri kommer i kontakt med dørslaget. Dampen bør stige opp og rundt råvarene jevnt og forsiktig for god bearbeidelse, uten at det blir for høy varme.
Image without a name

Hvordan du damper:

Første trinn: Fyll en Le Creuset gryte med det du skal bruke av væske (som kraft eller vann med urter) til gryten er tre fjerdedelers full. La det være en fjerdedel tomt under dampkokeren.
Andre trinn: La vannet koke opp før du setter på dampkokeren og legger råvarene i dørslaget. Følg oppskriften når du legger i råvarene.
Tredje trinn: Et topp tips til damping er at du trekker over et Le Creuset lokk som sitter godt for å unngå at overflødig damp siver ut av gryten. Følg oppskriften når du damper, og ikke la deg friste til å løfte på lokket underveis for da slipper du ut damp og forsinker hele prosessen.
Fjerde trinn: Når det er ferdig, trekkes lokket forsiktig av. La ingrediensene kjøles ned i et minutt eller to for enkel håndtering. Topptips: Fjern ingrediensene rett før de er ferdige, etter omtrent 1 minutt til 30 sekunder. Dermed kan de fortsetter å godgjøre seg i overskuddsvarmen under avkjøling.
Femte trinn: Serveres straks for best og mest raffinert resultat.
 

Full damp videre

Rigg deg for sunn og smakfull matlaging som går kjapt.