Gulrotrisotto

VANSKELIGHET
Enkel Enkel
FORBEREDELSESTID
Under 30 minutter Under 30 minutter
MATLAGING
Under 30 minutter Under 30 minutter
ANTALL PERSONER
2-4 2-4
Gulrotrisotto
En kremet vegetarisk risotto som får den vakreste fargen fra gulrøttene.
HOVEDINGREDIENSER
  • Grønnsaker
  • Ris og korn
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 460 g gulrot, skrellet og kuttet i mindre stykker
  • 2 ss olivenolje
  • 2 små sjalottløk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ts frisk rosmarin, finhakket
  • 4 ts frisk timian, finhakket (2 ts tørket)
  • 2 ss smør
  • 250 g risottoris
  • salt og pepper
  • 2 dl hvitvin
  • 1 l grønnsaksbuljong
  • 1 ss eplecidereddik
  • 80 g parmesan, finrevet
TILBEHØR + RUGBRØDKNAS:
  • sitronsyltet rødløk, se tips og triks
  • parmesan
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    DAMP GULRØTTENE: Damp gulrøttene i en panne med vann til de er møre, og klargjør de resterende grønnsakene mens gulrøttene dampes. Når gulrøttene er møre, blander du dem med olje til du har en jevn puré. Sett til side.
  • 2
    RISOTTO: Varm en tykkbunnet panne til middels høy varme med smør og tilsett løk, hvitløk, rosmarin og timian. La det steke til løken er mør og det dufter herlig av urter. Tilsett risottorisen og krydre med litt pepper og salt. Vend rundt slik at risen trekker til seg mest mulig smak. Tilsett hvitvin og la alkoholen fordampe. Skru ned til middels til lav varme, og tilsett grønnsaksbuljongen litt om gangen mens risen trekker til seg væsken. Risottoen må koke i ca. 25 minutter. Når all væten er absorbert og risen er myk, tilsettes du eplecidereddik, gulrotpuré og parmesan. La retten bli gjennomvarm og smak til med syre, salt og pepper, og juster ev. tykkelsen med litt ekstra grønnsaksbuljong.
  • 3
    SERVER: Server gulrotrisottoen med syltet rødløk, frisk timian og litt ekstra parmesan.
  • 4
    TIPS OG TRIKS:
  • 5
    KRYDDERURTER: Hvis du ikke liker rosmarin, kan du utelate dette. Timian kan brukes både fersk og tørket.
  • 6
    VARIERE GRØNNSAKENE? Gulrot kan erstattes med rødbeter eller søtpotet. Husk å smake til risottoen med syre, salt og pepper for å rette opp smaksbalansen.
  • 7
    SITRONSYLTET RØDLØK: 2 rødløk i tynne båter vendes med: saft + skall av 1 sitron + 2 ss hvitvinseddik + 2 ss rørsukker. Tar 15–20 min før servering.