Gumbo med søtpotet og røkt paprika

VANSKELIGHET
Middels Middels
MATLAGING
Under 1 time Under 1 time
ANTALL PERSONER
4-6 4-6
Gumbo med søtpotet og røkt paprika
Gumbo er en suppe som er populær i Louisiana, og den er statens offisielle rett. Denne retten har røkte, dype og pikante smaker som kommer fra en krydderblanding som langsomt trenger inn i søtpotetene og kraften i løpet av koketiden. Dette er en fargerik delerett med paprika i tre farger som både er kraftig og sterk, men samtidig også sunn og nærende.
HOVEDINGREDIENSER
  • Grønnsaker
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 1 ss røkt rapsolje
  • 1 stor rødløk, finhakket
  • 2 store selleristenger, finhakket 1 grønn paprika, grovhakket
  • 1 gul paprika, grovhakket
  • 1 glass grillet paprika, avrent og grovhakket
  • 1 ss tørkede urter
  • 1 ss chipotle-pasta
  • 1 ss røkt paprikapulver
  • 1 ts kajennepepper
  • 3 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 ss hvetemel
  • 1 l grønnsaksbuljong, varm
  • 550 g søtpotet, skrelt og hakket i store biter
  • 2 ss lønnesirup
  • 6 kvister timian
  • 2 laurbærblader
  • Havsalt og knust svart pepper
Til servering:
  • En liten bunt fersk persille, grovhakket
  • 90 g hvit eller brun ris
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Varm oljen i Le Creusets 3-lags 28 cm Sauteuse i rustfritt stål på middels varme. Stek finhakket løk og selleri i 5 minutter til det begynner å bli mykt. Tilsett deretter hakket paprika og stek i et minutt til.
  • 2
    Dryss over urteblandingen før du rører inn chipotle-pastaen, tilsett deretter paprika, kajennepepper og hvitløk og stek i 2 minutter.
  • 3
    Rør inn mel, dekk alle ingrediensene i melet og krydderne samtidig som du passer på at det ikke fester seg i bunnen av pannen.
  • 4
    Hell i varm buljong og tilsett stykkene av søtpotet. Rør inn lønnesirup og bland alle ingrediensene før du tilsetter timian og laurbærblader. Krydre med litt salt (avhengig av hvor salt buljongen er) og rikelig med kvernet svart pepper.
  • 5
    La gumboen småkoke med lokket av slik at den reduseres. Dersom sausen reduseres for fort, stiller du ned på varmen og legger på lokket. La det småkoke på lav til middels varme i 45 minutter til søtpoteten er gjennomkokt og sausen har redusert og blitt tykk og glinsende.
  • 6
    Krydre på nytt etter smak før du drysser over ferskhakket persille og serverer med kokt ris.
 
Tips til kokken:
Denne retten er ikke bare begrenset til søtpotet og paprika – hvorfor ikke prøve å tilsette flaskegresskar eller en boks med røde salatbønner. Det er ikke like tradisjonelt, men det vil gjøre retten din sunnere og mer mettende.
 
 
Le Creuset