- Frukt
Ingredienser
- 150 g mykt smør eller 130 ml matolje og 30 ml vann
- 200 g brunt sukker
- 150 g honning
- 2 ts appelsinskall
- 1 ts vanilje-ekstrakt
- 2-3 ts espressopulver (valgfritt)
- 3 mellomstore egg
- 200 g mel (type 405)
- 8 g bakepulver
- 100 g grovhakkede valnøtter
- 50 g sukker
- 50 ml vann
- 75 g grovhakkede valnøtter
- 200 g fløte
- 2-3 ss honning (etter smak)
- 0,5 ts appelsinskall
- 0,25 ts vanilje-ekstrakt
- 250 g mascarpone
- 5-6 ferske fiken delt i fire
-
SLIK GJØR DU
-
1Forvarm ovnen til 180°C (160°C varmluft). Smør en Le Creuset 24 cm springform og legg i bakepapir.
-
2Til honningbunnen blander du mykt smør, brunt sukker, honning, appelsinskall, vanilje-ekstrakt og espressopulver i en foodprosessor eller med en stavmikser. Tilsett egg gradvis og pisk til blandingen er luftig.
-
3Bland mel og bakepulver godt i en annen bolle, tilsett i den skummende blandingen og rør kort. Ha i valnøttene. Hell røren i den tilberedte springformen og stek i forvarmet ovn i 30 til 40 minutter.
-
4Ta gjerne en stikktest. (Hvis det fortsatt fester seg deig på pinnen når den trekkes ut, skal kaken bli i ovnen. Hvis pinnen er ren, er kaken klar).
-
5Til pynt – kok opp vann med sukker til sukkeret begynner å brunes. Tilsett valnøttene, reduser varmen og vend de halve valnøttene inn i karamellen under konstant omrøring til det dannes et fint karamellbelegg. La valnøttene avkjøles hver for seg på et stykke bakepapir.
-
6Til mascarponekremen pisker du fløten i en bolle og blander den med honning, appelsinskall og vanilje-ekstrakt. Ha forsiktig i mascarponen.
-
7Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøles. Fordel kremen sjenerøst over den avkjølte kaken. Pynt kaken med fikenbåter og karamelliserte valnøtter.
-
8Tips: Kaken smaker best når den er varm fra ovnen. Fordel kremen på bunnen rett før servering.