Konserveringsmetoder

Høstes i sesongen, nytes året rundt

Image without a name

Sylting er en av de beste metodene for å nytte en overflod av friske råvarer. Du kan glede deg over maten hele året i sesong når du selv konserverer råvarene, med sylting, fermentering eller tørking.


Enten du dyrker din egen mat eller kjøper i større kvantum fra bøndene eller på torget lokalt, er konservering er fin fremgangsmåte for å fylle på i spiskammerset og minske matavfall. Under ser vi nærmere på metodene for konservering som du lett kan prøve hjemme.

Image without a name
 

Nummer 1: Fermentering

Fermentering regnes for å være av de eldste formene for konservering, men i de seneste årene har det økt veldig i popularitet fordi det helt klart er godt for helsen. Fermentering er en prosess hvor mikroorganismer, som gjær og bakterier, frembringer en ønsket forandring i mat og drikke og gjør dem mer fordøyelige. Slik hjelper disse gode bakteriene for en sunn fordøyelse. Surkål, kimchi, miso som puré, vin og meieriprodukter, som yoghurt og kefir, er alle produkter av fermentering.

Nummer 2: Sylting

Sylting er en av de beste fremgangsmåtene for å bevare smaken i en råvare midt i sesong. Sylting går ut på å behandle råvarer i en blanding med høyt syreinnhold ved å tilsette eddik. Som regel skal grønnsaken ligge i saltlake i en liten stund før den kokes opp i en eddikblanding, legges på glass og fylles opp med det som er igjen av eddikblandingen. I middelhavslandene regnes det for å være best å sylte i høykvalitets olivenolje. Det er for å bevare sommerens solmodne frukter på den beste måten.

Se alt til lagring
Image without a name
Image without a name
 

Nummer 3: Speking

Før kjøleskap var allemannseie var det vanlig å speke i salt eller lufttørke for å bevare kjøttet. Denne enkle fremgangsmåten går ut på at kjøttet masseres inn med salt som trekker inn og som trekker ut vannet for en mer konsentrert smak og gir trygg lagring i romtemperatur. Dette er en flere hundre år gammel speketradisjon som har gitt oss noen av de delikatessene vi liker best, fra prosciutto til salami, og spekekjøtt er et utmerket tillegg til ethvert ostebord.

Nummer 4: Tørking

Tørking er en enkel fremgangsmåte som går ut på å dehydrere mat ved å fjerne vannet som trengs for å danne bakterier, gjæringer og mugg. Dette er enkelt å gjøre og kan anvendes til mange forskjellige råvarer, som fisk, kjøtt, frukt og grønnsaker. Den originale varianten av denne metoden (lufttørking) kan være tidkrevende, og derfor er det et godt alternativ å tørke i en vanlig ovn. Tørket mat går senere ut på dato, og utvikler også mer nyanserte smaker.

Kjøp alt- og pepperkverner
Vi har svært mange valgmuligheter når det gjelder konservering av mat. Bruk disse metodene riktig og få en ekte følelse av tilfredsstillelse – ikke bare gjennom smakfulle, nye opplevelser og de mulige ernæringsmessige fordelene, men også fordi du hjelper miljøet når du sløser mindre med mat og avfall.

Spis etter årstidene