- Frukt
Ingredienser
- 250 g smør
- 150 g farinsukker
- 1 vaniljestang, delt
- Ytre skall fra 2 appelsiner
- 4 ss (60 ml) melk
- 8 g tørrgjær
- 3 ss (45 ml) brandy
- 80 g tørket tranebær
- 5 store egg fra frittgående høner
- 550 g lyst, siktet hvetemel
- 1 klype salt
- 50 g mørk sjokolade, hakket
- 100 g kandisert sitronskall
- 30 g mandelflak
- 1 ss (15 ml) farinsukker
- 1 ss (15 ml) eggehvite
- 1 ss (15 ml) melis
-
SLIK GJØR DU
-
1Sett inn fire Le Creuset 10 cm Mini Cocottes med smør og dobbelt bakepapir som går over kanten.
-
2Lag en kremblanding av smør, sukker, vaniljefrø og det ytre skallet fra appelsin. Varm opp melken (ikke kok eller skåld melken til den blir for varm og ødelegger gjæren). Tilsett 1 ss sukker og gjær og sett til side til heving. Varm opp brandyen i en liten kasserolle og ha i tranebær og vaniljestang. Sett til side til smaken av væsken absorberes i maten.
-
3Så snart smøret og sukkeret er jevnt og luftig tilsetter du mel, en klype salt og gjærblandingen. Kna ut deigen til den er jevn, myk og spenstig. Dette gjøres best i en elektrisk kjøkkenmaskin med en deigkrok. Dekk til deigen og sett til heving på et lunt sted til den er doblet i størrelse. Tilsett tranebærene, som har den absorberte smaken fra væsken, og brandy, hakket sjokolade og kandisert appelsinskall. Hent fram deigkroken igjen og kna deigen til frukten og sjokoladen er godt blandet i. Del deigen i omtrent 290 g store kuler. Sett en veid deigkule ned i hver eneste liten hjerteformede støpejernsgryte, dekk lett med plastfolie. Sett på en lun plass til etterheving i 50 minutter.
-
4Sett ovnen på forvarme på 160 °C. Så snart deigen er doblet i størrelse lager du toppingen ved å blande alle ingrediensene sammen. Gi hver panettone et lite penselstrøk med toppingen. Sett i ovnen og stek i 30–40 minutter.
-
5Serveres best varm med melisdryss eller ristet neste dag i en panne med smør.