Konserveringsmetoder
Høstes i sesongen, nytes året rundt
Sylting er en av de beste metodene for å nytte en overflod av friske råvarer. Du kan glede deg over maten hele året i sesong når du selv konserverer råvarene, med sylting, fermentering eller tørking.
Enten du dyrker din egen mat eller kjøper i større kvantum fra bøndene eller på torget lokalt, er konservering er fin fremgangsmåte for å fylle på i spiskammerset og minske matavfall. Under ser vi nærmere på metodene for konservering som du lett kan prøve hjemme.
Nummer 1: Fermentering
Nummer 2: Sylting
Sylting er en av de beste fremgangsmåtene for å bevare smaken i en råvare midt i sesong. Sylting går ut på å behandle råvarer i en blanding med høyt syreinnhold ved å tilsette eddik. Som regel skal grønnsaken ligge i saltlake i en liten stund før den kokes opp i en eddikblanding, legges på glass og fylles opp med det som er igjen av eddikblandingen. I middelhavslandene regnes det for å være best å sylte i høykvalitets olivenolje. Det er for å bevare sommerens solmodne frukter på den beste måten.
Nummer 3: Speking
Nummer 4: Tørking
Tørking er en enkel fremgangsmåte som går ut på å dehydrere mat ved å fjerne vannet som trengs for å danne bakterier, gjæringer og mugg. Dette er enkelt å gjøre og kan anvendes til mange forskjellige råvarer, som fisk, kjøtt, frukt og grønnsaker. Den originale varianten av denne metoden (lufttørking) kan være tidkrevende, og derfor er det et godt alternativ å tørke i en vanlig ovn. Tørket mat går senere ut på dato, og utvikler også mer nyanserte smaker.