- Frukt
Ingredienser
- 600 g hvetemel
- 2 ts salt
- 55 g sukker
- 1 ss malt ingefær
- 1 ss kanel
- 60 g smør
- 1 ss tørrgjær
- 3,75 dl varm melk
- Ytre skall fra 1 appelsin
- 1 egg
- 120 g lyse rosiner
- 100 g siktet hvetemel
- 1 klype salt
- 1 klype bakepulver
- 1 ts solsikkeolje
- 0,5 dl melk
- 40 g sukker
- 2 ss sitronsaft
- 2 ss appelsinsaft
- Ytre skall av 1 appelsin
- Ytre skall av 1 sitron
-
SLIK GJØR DU
-
1Til deigen: Sikt inn mel, salt, sukker og krydder i bollen på en kjøkkenmaskin, festet med deigkrok, og gni inn smøret. Tilsett tørket gjær og bland godt sammen. Varm opp melken med det ytre skallet fra appelsinen og pisk inn egget. Tilsett melkeblandingen til de tørre ingrediensene og bland sammen med middels hastighet til du får en klissete deig, mens du tilsetter mer væske etter behov. Kna til deigen løsner fra sidene på bollen og deigen blir myk og klissete.
-
2Legg deigen i en smurt bolle og dekk til med et fuktig kjøkkenhåndkle til den er doblet i størrelse. Smør inn en Le Creuset trelags avlang ovnsform i rustfritt stål (35 cm). Dytt deigen tilbake og hell ut på en flate med mel. Videre kjevler du til får en avlang form, drysser frukten over og ruller opp som en rullekake. Del deigen i 20 like store biter på omtrent 60 g hver. Rulles til jevne boller. Legg bollene i ovnsformen, dekk til med et fuktig kjøkkenhåndkle og la stå til heving til de er doblet i størrelse - det tar omtrent en time. Sett på forvarme: 220 °C (200 °C varmluft).
-
3Til den hvite røren:
-
4Sikt inn mel, salt og bakepulver samtidig. Gni inn olje og tilsett nok melk til konsistensen er fast nok til å sprøytes ut. Fyll i sprøyteposen og klipp av i enden for å lage et kors på bollene.
-
5Til bollebakingen:
-
6Sett bollene inn midt i ovnen før du skrur temperaturen ned til 200 °C (190 °C varmluft). Etter 10 minutter setter du varmen ned til 180 °C (170 °C varmluft) og baker videre til bollene er gjennomstekt (i enda 15–20 minutter). Bollene skal være godt gylne og lyde hult når du knipser fra undersiden.
-
7Til sirupen:
-
8La sukker og vann løses helt opp i en gryte, før du tilsetter sitronskall og koker på høy varme i 3 minutter til du får en sirup.
-
9Til glasuren:
-
10Ha rikelig med sirup på bollene som glasur, straks de er ute av ovnen. Sett til avkjøling i 10 minutter og hvelv ut av ovnsformen. Serveres varmt med smør.