Koshari med kanel og sherrytomater

VANSKELIGHET
Middels Middels
FORBEREDELSESTID
Under 2 timer Under 2 timer
MATLAGING
Under 1 time Under 1 time
ANTALL PERSONER
4-6 4-6
Anna Jones
Koshari med kanel og sherrytomater
«Denne dristige retten med ris og linser er tilsatt ekstra krydder og utgjør mer enn summen av dens ingredienser og kommer (for det meste) fra det du har i skapet. Den toppes med sprøstekt løk i sirkel, for riktig dose av det som er sprøtt i kontrast til det som ellers er bløtt og deilig. Typisk egyptisk gatemat er gjerne pasta, eller makaroni for å være presis, og gjerne også kikerter. I all enkelhet har jeg her valgt ris og linser, men du må gjerne bruke en håndfull makaroni til risen, eller en avsilt boks med kikerter, for å gjøre det litt mer autentisk.» – Anna Jones
HOVEDINGREDIENSER
  • Grønnsaker
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 150 g hele brune linser
  • 750 g friske cherrytomater eller 2 x 400 g cherrytomater på boks, silt
  • 4 hvitløksfedd, bevares hele
  • 6 sjalottløk, skrelt og veldig tynt skåret
  • 5 spiseskjeer kokosolje
  • En liten bunt koriander, inkludert stilkene
  • 1 teskje malt allehånde eller 4 allehåndebær, knust
  • 1 kanelstang
  • 300 g ris
  • Rapsolje
  • En liten bunt persille, grovhakket
  • En liten bunt mynte, grovhakket
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Ovnstemperatur: 200 °C / 180 °C vifte / gassmerke 6.
  • 2
    Først bløtlegger du linsene i 300 ml varmt vann i en time, før du siler av og renser.
  • 3
    Sett på forvarme: 200 °C / 180 °C vifte / gassmerke 6.
  • 4
    Varm opp en Le Creuset 30 cm buffetgryte på lav til middels varme, tilsett tomater, uskrelte hvitløksfedd, en fjerdedel skåret sjalottløk og 2 spiseskjeer kokosolje.
  • 5
    Kutt stilkene i småbiter og tilsett disse også sammen med allehånde og kanelstang.
  • 6
    Bak i 10 minutter før du tar det ut av ovnen og strør over risen og avsilte linser.
  • 7
    Tilsett 900 ml kokende vann, smak til med salt, dekk til med lokk og sett i ovnen i enda 25 minutter.
  • 8
    Mens dette koker, lager du sprø sjalottløk. Fyll en annen panne med 3 cm dyp rapsolje i romtemperatur. Sett over høy varme og tilsett sjalottløken du har igjen så snart det er varmt. Oljen skal boble opp når dette tilsettes. Rør alt raskt rundt til alt er jevnt stenket i oljen, før du lar det koke i omtrent 4 minutter mens du holder et øye på det underveis.
  • 9
    Når de blir lett gylne i fargen, fjerner du dem fra oljen med en hullskje og legger dem på noe tørkerull for å kjøle helt av.
  • 10
    Ta risen ut av ovnen og bruk en grytevott til å løfte av lokket og plukk ut de hele hvitløksfeddene.
  • 11
    La risen stå i 10 minutter og i mellomtiden smetter du hvitløken ut av skallet og moser med litt havsalt og de 3 spiseskjeene du har igjen av kokosolje.
  • 12
    Rør hvitløksolje gjennom risen før du har i hakket persille, mynte og korianderblader.
  • 13
    Smak til med salt og pepper og topp med sprø sjalottløk, sett pannen midt på bordet ved servering.