
Dette er den ultimate tomatsuppen! Dyp, avrundet, og knallrød. Denne herlige retten består også av en saftig, skinnstekt makrell med en smak som passer godt til suppen, og en irrgrønn pesto som binder hele måltidet sammen. Makrell er faktisk sprengfylt av sunne omega-3-fettsyrer, og det er derfor godt for både kroppen og hodet å spise den ofte.
HOVEDINGREDIENSER
- Grønnsaker
Ingredienser
SLIK GJØR DU
Ingredienser
Tomatsuppe:
- 2,5 kg blandede tomater, halvert
- 1 kvast frisk timian
- 6 fedd hvitløk, finhakket
- 2 ss olivenolje
- salt og pepper, etter smak
Basilikumpesto:
- 30 g solsikkekjerner
- 1 fedd hvitløk
- 75 g cheddar eller hard geitost, finrevet
- 1 håndfull frisk basilikum
- 1 dl olivenolje
- salt og pepper, etter smak
Stekt makrell:
- 4 makrellfileter
- 1 ss olivenolje
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 2 kvaster frisk timian
-
SLIK GJØR DU
-
1Tomatsuppe:
-
2Varm opp ovnen til 200 °C
-
3Vend tomatene sammen med timian, hvitløk og olivenolje, og spre dem ut på en bakepanne som er dekket med bakepapir. Forsøk så vidt det er mulig å vende den avskårne siden av tomatene vendt opp.
-
4Stek tomatene i ovnen 45–60 minutter til de holder på å kollapse. Ta dem ut av ovnen, og la dem kjøle seg litt ned. Press tomatene gjennom en grov sil eller et dørslag – da får du all den lekre tomatsaften og kan kaste skinnet og kjernene i komposten.
-
5Kok opp tomatsuppen i en gryte, og tilpass eventuelt smaksbalansen med litt epleeddik og sukker, samt salt og pepper. Kok suppen til den har din fortrukne konsistent.
-
6Pesto:
-
7Varm opp en non-stick-stekepanne ved lav varme og stek solsikkefrøene skånsomt i denne til de har tatt litt farge. Ta dem av pannen, og la dem kjøle seg ned.
-
8Ha de avkjølte solsikkekjernene i en minihakker eller foodprosessor sammen med hvitløk, ost, salt og pepper. Blend det fint.
-
9Blend i basilikum, og tilsett deretter olje gradvis. Smak til med salt og pepper når alt er blendet sammen, og hell pestoen i en skål.
-
10Stekt makrell:
-
11Når du er klar til å servere retten, skal makrellen stekes. Varm opp non-stick-stekepannen igjen, denne gangen ved middels varme.
-
12Ha olje, timian og hvitløk på pannen, og stek det kort. Skjær filetene over på midten, så du har åtte stykker i alt, og krydre dem med salt og pepper.
-
13Stek først filetene på skinnsiden til de er nesten gjennomstekt. Vend dem, slå av varmen og la dem steke ferdig på ettervarmen.
-
14Servering:
-
15Fordel litt suppe i fire skåler, plasser to stykker fisk i hver og drypp med pesto. Avslutt eventuelt med et par dråper god olivenolje og en skive brød.
Tips:
Har du overskytende tomatsuppe, kan du fylle den på kokte flasker og oppbevare den i flere måneder.
I denne pestoen brukes solsikkekjerner i stedet for de tradisjonelle pinjekjernene. Du kan også velge å bruke hasselnøtter eller valnøtter, og dermed endre smaken på pestoen – muligens til det bedre!
