Laks marinert med Nanban-saus

VANSKELIGHET
Middels Middels
MATLAGING
Under 2 timer Under 2 timer
ANTALL PERSONER
2-4 2-4
Laks marinert med Nanban-saus
Nanbanzuke er marinert fisk i en lekker sitrus-/soyabasert vinaigrette. Det er en frityrstekt rett hvor Nanban-sausen gir den en lett og frisk smak. En fantastisk rett som kan lages i forveien – den kan også serveres kald.
HOVEDINGREDIENSER
  • Fisk og skalldyr
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 1 gulrot i juliennestrimler
  • 1–2 rødløk i skiver
  • 4 laksefileter
  • En klype salt
  • Maismel (til dryss)
Nanban-saus
  • 200 ml kombu dashi (buljong) (10 x 10 cm tørket tang + 500 ml vann)
  • 3 ss lett soya
  • 100 ml riseddik
  • 4 ss mirin (søt risvin)
  • 4 ss sukker
  • 2/3 ts salt
  • 2 ss yuzusaft eller sitronsaft
Til pynt
  • Hakket purreløk eller vårløk
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    For å lage kombu dashi starter du med å tørke tangen med en ren klut. Ha vannet i en gryte og la kombuen ligge i bløt i minst 30 minutter eller over natten.
  • 2
    Varm den langsomt opp til vannet koker, ta opp tangen, og ta buljongen av varmen og sett til side.
  • 3
    Skjær løkene i tynne skiver og skjær gulroten i juliennestrimler.
  • 4
    Ha alle ingrediensene til sausen; kombu dashi, sukker, mirin, riseddik og yuzusaft i en gryte og varm opp til rett under kokepunktet.
  • 5
    Tilsett deretter de snittede gulrøttene og løken, og slå av varmen. Hell sausen i et fat med høye sider.
  • 6
    Dryss litt salt på laksen og la den stå i 10 minutter. Klapp den deretter tørr med et stykke tørkepapir.
  • 7
    Skjær laksen i 3 cm terninger og dryss på med maismel.
  • 8
    Frityrstek laksen ved 170 °C i gryten i 3–5 minutter, ta dem opp av oljen og legg dem direkte ned i nanban-sausen. La laksestykkene marinere i minst et par timer (noen japanske kokker lar den stå i opptil flere dager).
  • 9
    Pynt med hakket purreløk eller vårløk, og server med dampede sukkererter, edamame-bønner og ris.
  • 10
    Tips
  • 11
    Prøv forskjellige typer fisk, som f.eks. makrell, torsk eller sardiner. Kylling eller grønnsaker kan også brukes. Yuzusaft kan normalt fås på flaske på det lokale supermarkedet eller på nett.