Luciaboller – svenske «lussekatter»

VANSKELIGHET
Enkel Enkel
MATLAGING
Over 2 timer Over 2 timer
ANTALL PERSONER
8-10 8-10
Luciaboller – svenske «lussekatter»
Disse tradisjonelle svenske safranbollene går under mange navn: lussekatt, lussebulle, safranskruse, dyvelkatter osv., og spises vanligvis i julen. De er særlig forbundet med den 13. desember, luciadagen. Normalt er de formet som en «S», med endene rullet inn, og har en rosin plassert i hver spiral.
HOVEDINGREDIENSER
  • Mel
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 1,25 dl helmelk
  • 50 g usaltet smør
  • 7 g tørrgjær
  • 0,5 g safran
  • 60 g kvarg
  • 90 g sukker
  • Et dryss salt
  • 250 g hveteme
  • 1 egg, lett sammenvispet
  • 24 rosiner
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Ha helmelk og smør i en kasserolle, og smelt smøret på lav varme. Ta kasserollen vekk fra varmen, dryss tørrgjæren i blandingen og la det løses opp.
  • 2
    Mal safran i en morter, og rør det ut i kasserollen. Når det er oppløst, tilsetter du kvarg, sukker og salt, og rører alt sammen.
  • 3
    Tilsett hvetemel litt etter litt, og elt deigen til den ikke lenger henger fast i bordet/skålen – du kan gjøre dette med hendene eller i en kjøkkenmaskin. Deigen må gjerne eltes i 10 minutter, til slutt skal den være glatt og myk.
  • 4
    La deigen heve i en skål dekket av et fuktig kjøkkenhåndkle, i 45 minutter.
  • 5
    Vend deigen ut på et melet bord, og del den i 12 stykker. Rull hvert stykke ut til en pølse på ca. 30 cm, og form til den karakteristiske «S»-en. Det gjør du ved å rulle hver ende inn mot midten, i hver sin retning.
  • 6
    Fordel bollene på et stekebrett dekket med bakepapir, og la dem etterheve i 45 minutter. Imens varmes ovnen opp til 225 °C (vanl.).
  • 7
    Pensle bollene forsiktig med det sammenvispede egget, og plasser en rosin i hver spiral. Bak dem på midterste rille i 7–10 minutter, til de er gylne.
 
Tips:
La det være litt mel igjen når du elter deigen. Hvis du tilsetter for mye mel, blir bollene tørre. Hvis deigen fremdeles er for klebrig etter 10 minutter, kan du tilsette litt mer mel og elte videre.
 
 
Le Creuset