- Mel
Ingredienser
- 1,25 dl helmelk
- 50 g usaltet smør
- 7 g tørrgjær
- 0,5 g safran
- 60 g kvarg
- 90 g sukker
- Et dryss salt
- 250 g hveteme
- 1 egg, lett sammenvispet
- 24 rosiner
-
SLIK GJØR DU
-
1Ha helmelk og smør i en kasserolle, og smelt smøret på lav varme. Ta kasserollen vekk fra varmen, dryss tørrgjæren i blandingen og la det løses opp.
-
2Mal safran i en morter, og rør det ut i kasserollen. Når det er oppløst, tilsetter du kvarg, sukker og salt, og rører alt sammen.
-
3Tilsett hvetemel litt etter litt, og elt deigen til den ikke lenger henger fast i bordet/skålen – du kan gjøre dette med hendene eller i en kjøkkenmaskin. Deigen må gjerne eltes i 10 minutter, til slutt skal den være glatt og myk.
-
4La deigen heve i en skål dekket av et fuktig kjøkkenhåndkle, i 45 minutter.
-
5Vend deigen ut på et melet bord, og del den i 12 stykker. Rull hvert stykke ut til en pølse på ca. 30 cm, og form til den karakteristiske «S»-en. Det gjør du ved å rulle hver ende inn mot midten, i hver sin retning.
-
6Fordel bollene på et stekebrett dekket med bakepapir, og la dem etterheve i 45 minutter. Imens varmes ovnen opp til 225 °C (vanl.).
-
7Pensle bollene forsiktig med det sammenvispede egget, og plasser en rosin i hver spiral. Bak dem på midterste rille i 7–10 minutter, til de er gylne.