- Oksekjøtt
Ingredienser
- 800 g oksebog, i terninger
- 1 stor rødløk, i terninger
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1 ss røkt paprika
- 1 ss tørket oregano
- 1–2 ts chilipulver, alt etter hvor sterk man ønsker retten
- 1 ts støtt spisskummen
- 2 kanelstenger
- 1 rød paprika, i terninger
- 2 bokser plommetomater
- 1 boks kidneybønner
- 1 boks pintobønner
- 50 g mørk sjokolade, 85 %, finhakket
- 3 modne avokadoer
- Olje til steking
- Salt og pepper
- 1 liten bunt koriander, grovhakket
- Frisk chili i tynne skiver
- Crème fraîche
- Tomatsalsa
- Brød eller ris
-
SLIK GJØR DU
-
1Forvarm ovnen til 170 °C
-
2Varm opp gryten på komfyren ved middels varme
-
3Tilsett litt olje
-
4Del opp kjøttstykkene i fire porsjoner og brun porsjonene én av gangen. Slik sikrer du at kjøttet får stekeskorpe og ikke koker
-
5Sett kjøttet til side når alt er brunet
-
6Tilsett litt olje i gryten og stek løkene til de er myke
-
7Tilsett hvitløk og en klype salt i gryten
-
8Stek kort uten å brenne hvitløken
-
9Tilsett paprika, oregano, chilipulver, spisskummen og kanelstenger, og rist krydderet i 1–2 minutter under konstant omrøring
-
10Ha kjøttet og kjøttsaften tilbake i gryten, og dekk kjøttet grundig med alle krydderne
-
11Tilsett rød paprika og boksetomater
-
12Fyll en av de to tomme tomatboksene med vann og ha det i gryten
-
13Tilsett kidneybønner og pintobønner
-
14Rør i sjokoladen og bring det i kok
-
15Sett gryten i ovnen i 1½ time og rør i den fra tid til annen
-
16Smak til med salt og pepper
-
17La gryten stå i ovnen i ytterligere 30 minutter uten lokk slik at sausen blir redusert og tykk I mellomtiden varmer du en grillpanne ved middels varme
-
18Skjær avokadoene i to og fjern steinen
-
19Pensle dem med litt olje og dryss på med salt og pepper
-
20Stek dem med kjøttsiden ned til de blir myke og har striper fra grillen
-
21Ta gryten ut av ovnen, rør godt og smak eventuelt til igjen
-
22Pynt retten med crème fraîche, grovhakket koriander og frisk chili
-
23Server med grillet avokado, tomatsalsa og brød til å dyppe i – eller en skålfull dampende varm ris
-
24Tips:
-
25Oppskriften er også velegnet til tilberedning utendørs – enten det er på grillen eller på bålet. Det krever kun en stabil varmekilde med svak varme slik at kjøttet koker langsomt