
Ingredienser
SLIK GJØR DU
Ingredienser
Bakte grønnsaker:
- 1 stk. aubergine
- 1 stk blomkål
- 2 ss olivenolje
- 1 ts røkt paprika
Gryterett:
- 20 g smør
- 2 stk. rødløk
- 3 fedd hvitløk
- 20 g ingefær
- 40 g tomatpuré
- 1 ts kardemomme
- 1 ts spisskummen
- 1 ts koriander
- ¼ teskje nellik
- ½ ts muskatnøtt
- ½ ts chiliflak
- 1 stk. kanelstang
- ½ ts salt
- 3 stk. laurbærblad
- 4 stk. appelsinskall
- 60 g valnøtter
- 6 stk. tørkede aprikoser
- 1 ss eplecidereddik
- 1 ss rørsukker
- 400 g tomatpassata
- 500 ml grønnsaksbuljong
- 1 dl belugalinser (eller røde linser)
- 1 boks kikerter
- 2 dl matfløte
Mynteyoghurt:
- 200 g gresk yoghurt
- ½ stk. sitron
- 1 håndfull mynte
- 2 ss kapers
- salt og pepper
gurkemeieris:
- 2 dl basmatiris
- ½ ts gurkemeie
- 1 ts eplecidereddik
- ½ ts rørsukker
- 1 klype salt
- 4 dl vann
-
SLIK GJØR DU
-
1BAKTE GRØNNSAKER: Start med å sette ovnen på 200° varmluft og klargjør stekeplaten. Vask og del auberginen i to, deretter igjen i to på langs, og deretter i skiver. Blomkål lages i små buketter. Vend aubergine og blomkål med røkt paprika og olivenolje og stek i ovnen til de er sprø, ca. 30 minutter Ta ut grønnsakene når de er ferdige – tilbered lapskausen imens.
-
2KLARGJØR INGREDIENSER: Skjær rødløken i to og deretter i tynne skiver. Riv hvitløk og ingefær fint, og ha i en bolle med tomatpuré. Tilbered alt krydder i en liten bolle + kanelstang, laurbærblad og riv 4 lange strimler av appelsinen med en grønnsaksskreller. Rist valnøttene på en varm panne til de dufter, avkjøl og finhakk dem. Legg i en bolle med aprikoser skåret i små terninger . Skyll både belugalinser og kikerter i en sil, ha i hver sin skål. Tilbered buljong.
-
3TILBERED GRYTERETT: I buffépannen smelter du smøret på middels varme. Tilsett rødløk og la dem steke til de er blanke og myke. Skru opp til middels høy varme og tilsett ingefær, hvitløk og tomatpuré. La det steke i 1-2 minutter før du tilsetter bollen med krydder mv. La det hele steke i 1-2 minutter, til hele kjøkkenet dufter. Tilsett belugalinsene og la dem steke kort slik at de trekker til seg mye smak. Tilsett valnøtter, aprikoser, tomatpassata, buljong, eddik og sukker og rør godt. Kok opp gryten og la det småkoke under lokk i 40 minutter, og rør ca. 2-3 ganger slik at linsene ikke fester seg til bunnen. Når pannen putrer, tilsetter du kikerter, bakte grønnsaker og fløte, og rører det godt inn i retten. La retten småkoke i 10 minutter, og smak til med salt, pepper, og ev. eddik for syre og sukker for sødme. Tilbered mynteyoghurt og ris i mellomtiden.
-
4GURKEMEIERIS: Ha alle ingrediensene i en kjele og kok risen i henhold til instruksjonene på posen.
-
5MYNTEYOGHURT: Bland yoghurt med skall fra 1/2 sitron. Hakk mynte og kapers, og rør inn yoghurten. Smak til med salt og pepper.
-
6SERVERING: Nyt marokkansk gryterett med gul ris toppet med mynteyoghurt og granateple. Server med et godt flatbrød for å suge opp all den gode sausen.